Libanees verdacht van brandstichting Lübeck

BERLIJN - De brand in het asielzoekerscentrum in Lübeck, waarbij donderdagochtend tien mensen omkwamen, is wellicht aangestoken door een 21-jarige Libanees die zelf in het pand woonde.

De officier van justitie meent genoeg materiaal tegen hem te hebben verzameld om hem aan te klagen wegens tienvoudige moord en poging tot moord in 35 gevallen. Hij heeft zich, volgens de officier, op verschillende manieren verdacht gemaakt. Hij zou tegenover een brandweerman de brand hebben bekend en bovendien zou hij details over het ontstaan van de brand hebben gegeven die 'niemand kon weten'. De jongen, die zelf bij de brand gewond raakte, ontkent.

Maar of de afgrijselijke brand nu een aanslag was of een ongeluk, het vuur en de doden maken één ding duidelijk. De spanning die in Duitsland bestaat tussen buitenlanders en inheemsen, is de afgelopen jaren niet kleiner geworden. Dat lieten de emotionele reacties zien. Ook al leek het in de statistieken of de rust was teruggekeerd na het tragische plaatsnamenrijtje Hoyerswerda, Mölln, Rostock en Solingen, in werkelijkheid brak het afgelopen jaar net zo vaak brand uit in opvangcentra en woonhuizen waar asielzoekers en andere niet-Duitsers woonden als in 1993. De oorzaken voor deze branden bleven echter onduidelijk of de branden werden tijdig ontdekt, zodat ze de cijferlijsten positief lieten uitvallen. Maar na Mölln en Solingen, waar Turkse gezinnen familieleden in de vlammen verloren, leven buitenlanders nog steeds niet zonder angst.

Ook als de brand een tragisch ongeluk was, toonden de Lübeckers terecht wanhoop. Als er ergens een gaslek was of een andere brandoorzaak wordt gevonden, is het een bewijs van het bange vermoeden dat de uiterst stringente Duitse brandvoorschriften niet voor asielzoekerscentra gelden. In ieder geval worden ze daar niet nageleefd. Hoe kon het vuur zich anders zo onwaarschijnlijk snel verspreiden? Hoe zat het met branddeuren, brandblussers, alarmsystemen, vluchtwegen, brandtrappen die bij woongemeenschappen van deze omvang verplicht zijn?

In de Berlijnse krant 'Berliner Morgenpost' zei de ombudsvrouw voor etnische minderheden in de Bondsdag, Cornelia Schmalz-Jacobsen dat “nu het moment gekomen is om over de asielpolitiek na te denken. We moeten ons er meer van bewust worden dat deze mensen bij ons bescherming zoeken.”

Als de Libanese jongen, die ontkent de brand te hebben aangestoken, het toch heeft gedaan, bewijst dat iets dat al lang bekend was. Het getuigt van gebrek aan inzicht om mensen met zoveel verschillende nationaliteiten, culturen en godsdiensten bij elkaar onder te brengen. Het is al moeilijk met dezelfde nationaliteiten onder zulke omstandigheden te moeten leven, in gemeenschapsruimtes, met gemeenschappelijke keukens, een onzekere toekomst, angst voor vijandigheden, verbod op onderwijs en werkzoeken en het gebrek aan geld.

En waarom stond het huis in Lübeck op een verlaten industrieterrein aan de haven, waarom staan zoveel van zulke huizen op de onmmogelijkste plekken? In Duitsland maar ook daarbuiten?

Er is dus geen reden om, zoals een aantal Duitse media gisteren al deed, meteen al te spreken van een Duitse 'treurhysterie', omdat er mogelijk geen neo-nazi aan te pas kwam. Er is reden genoeg voor bezorgdheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden