Li Jiao 'slachtoffer van geklungel bond'

AMSTERDAM - Heel lang moest Li Jiao wachten op haar internationale rentree. In juni kreeg ze het Nederlandse paspoort, in september maakte de 32-jarige Chinese haar debuut in een oranje shirt, een maand later al speelde de tafeltennisster de hoofdrol in weer zo'n prachtige, onvervalst Hollandse pingpong-soap.

Tijdens de Open Deense kampioenschappen in Aarhus trok Li Jiao zich zaterdagavond terug voor de halve finale, omdat ze een dag later met haar club Den Helder voor de Nederlandse competitie moest uitkomen.

Die afmelding kan haar duur komen te staan, zegt directeur Jordi Serra van de internationale tafeltennisfederatie ITTF. ,,We behandelen de zaak zaterdag, maar dit is typisch een geval van onsportief gedrag. Dit kúnnen we niet accepteren. Ik verwacht dat Li haar prijzengeld en ook ranglijstpunten zal moeten inleveren”, zegt Serra vanuit Lausanne.

,,Dat gaat dan om 2000 euro”, zegt Elena Timina, clubcoach van Li bij Den Helder. ,,Dat is voor een tafeltennisprof heel veel geld. Li had zondag zomaar de finale kunnen winnen en dan had ze 10 000 euro verdiend. Daarnaast mist ze door de puntenaftrek straks waarschijnlijk het Europese Top Twaalf-toernooi. Li heeft lang op haar internationale rentree moeten wachten. Ze is nu 32 jaar. Zoveel kansen krijgt ze niet meer. En dan gebeurt dit... Ze is het slachtoffer van het geklungel bij de bond”, aldus Timina.

De Russische coach van Den Helder voorzag twee maanden geleden de problemen al en waarschuwde bondscoach Peter Boon, die ook het competitieprogramma samenstelt. ,,Er was toen nog tijd genoeg om onze wedstrijd van zondag te verschuiven.” Dat gebeurde echter niet. ,,Volgens Boon was de kans heel klein dat Li ver zou komen in Denemarken, terwijl iedereen weet dat zij absolute top is. Ik draai al twintig jaar mee in het tafeltennis. Maar dit... Ongelooflijk onprofessioneel”, aldus de woedende Timina.

,,De bond doet het volgens de clubs altijd verkeerd. Bij het samenstellen van het programma heb je met tig wensen rekening te houden”, reageert Boon, die zich van geen kwaad bewust lijkt. ,,Als ik Li niet op tijd had teruggebracht, was ik aan de hoogste boom opgeknoopt. We hebben vooraf de consequenties van deelname niet goed overzien. Dat is vervelend. Nu moeten we de sanctie voor lief nemen en er hard aan werken dat ze straks weer goede toernooien gaat spelen”, zegt de bondscoach wat laconiek.

Achim Sialino wil, als topsportmanager van de tafeltennisbond, evenmin de schuld voor het fiasco op zich nemen. ,,We zijn totaal overvallen door het succes. We zijn blij met het niveau dat Li in Denemarken haalde, maar vinden het triest dat er uiteindelijk geen vreugde-maar andere tranen vloeiden. De club had Li zondag vrij moeten geven. We gaan nog evalueren, maar ik geloof niet dat ons iets te verwijten is.”

Daar denkt Timina heel anders over. ,,Ik heb twee maanden lang gewaarschuwd. Dit was een grote soap. Li is een mogelijke prachtige toernooizege ontnomen. Ze is bestolen door de bond. Li is met haar nieuwe paspoort een cadeautje voor het Nederlandse tafeltennis, maar de bond heeft geen idee wat ze er mee aanmoeten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden