Li Jiao onverstoorbaar naar Top 12-zege

Li Jiao is oud en wijs genoeg om zich niet druk te maken om randzaken. Ze kan zich onder alle omstandigheden volledig concentreren op wat ze goed kan, tafeltennissen. De afwezigheid in Luik van haar ’vaste’ Top 12-coach Trinko Keen deerde haar niet. Onverstoorbaar schreef Li Jiao (38) het toernooi voor de vierde keer op haar naam.

Li Jiao werd in de Country Hall Ethias in Luik bijgestaan door bondscoach Chen Zhibin. De bond had Keen aangemeld als coach, maar de oud-international bleef na een gesprek met Li Jiao thuis. Over de inhoud van dat onderhoud en de reden van Keens absente wilde Li Jiao niet veel kwijt. „Laten we het niet moeilijker maken dan het is.”

Ook Paul Haldan kon of wilde geen helderheid verschaffen over de wijziging in de staf voor de Top 12. Volgens hem was het van Li Jiao uitgegaan dat Keen er ditmaal niet bij was. „En dat is een keuze die wij moeten respecteren”, zei Haldan, sinds vorig jaar belast met topsportzaken binnen het hoofdbestuur van de bond. „En Li Jiao en Li Jie hebben zoveel ervaring dat zij hun zaakjes zelf wel kunnen regelen.”

De afwezigheid van Keen was toch opvallend. De afgelopen tijd trainde hij vaak met Li Jiao op Papendal en in 2007 en 2010 leidde hij haar de Top 12-titel. Vooral na de triomf van vorig jaar in Düsseldorf sprak Li Jiao lovend over aan aanpak van Keen. „Hij weet hoe hij mij moet benaderen”, zei Li Jiao, wier man vlak voor het toernooi plotseling was overleden.

Na overleg met Li Jiao en Li Jie werd besloten dat Chen Zhibin in Luik zbeide speelsters zou begeleiden. Die duo-baan vergde wel wat van het improvisatievermogen van de coach, aangezien zijn twee pupillen in de drie duels op zaterdag tegelijkertijd moesten spelen. Sportief had die ongelukkige situatie uiteindelijk geen nadelige gevolgen, hoewel Li Jie af en toe moederziel alleen de tijd tussen de games doorbracht. Bij de kwartfinales had Chen Zhibin geluk dat de partij van Li Jiao later begon, omdat de tafel niet waterpas stond!

Gisteren had Chen Zhibin een rustige dag. De halve finale tussen Li Jiao en Li Jie bekeek hij vanaf de schaars bezette tribunes en tijdens de finale kon hij zich volledig richten op Li Jiao. In die eindstrijd zag hij de als eerste geplaatste Nederlandse eenvoudig winnen van Viktoria Pavlovitsj, de Europees kampioen uit Wit-Rusland: 4-0 (11-8, 11-7, 11-6 en 11-2).

Eerder op de dag had Li Jiao een zucht van verlichting geslaakt nadat Pavlovitsj in de halve eindstrijd na vier weggewerkte matchpoints had gewonnen van Hu Melek. De Turkse mag zich inmiddels de angstgegner noemen van Li Jiao, die zaterdag in de poulewedstrijd voor de derde keer op rij een nederlaag tegen haar leed. Het irriteerde Li Jiao zichtbaar dat ze opnieuw geen antwoord had op het snelle en slimme spel van Melek.

Met verdedigsters als Li Jie en Pavlovitsj kent Li Jiao vrijwel nooit problemen. In de halve eindstrijd verspeelde ze weinig energie in het Nederlandse onderonsje met Li Jie. De partij had minder om het lijf dan een trainingspotje op Papendal. De na nederlagen vaak emotionele Li Jie was niet eens verdrietig na het zoveelste verlies tegen Li Jiao. „Ik raak eraan gewend, maar deze keer was ik wel echt kansloos.”

Het was de tweede keer dat twee Nederlandse speelsters tegenover elkaar stonden in de Top 12. Exact twintig jaar geleden bestreden Bettine Vriesekoop en Mirjam Hooman elkaar in Den Bosch, eveneens in de halve eindstrijd. Het werd een gevecht op leven en dood, waarin alle middelen geoorloofd leken en er van wederzijds respect geen sprake was. Hooman won en pakte later ook de titel.

Van een dergelijke, bijna historische animositeit tussen Vriesekoop en Hooman is tussen Li Jiao en Li Jie geen sprake. Ze zijn elkaars buren in Arnhem, trainen dagelijks met elkaar en zijn goede vriendinnen. „Ze was nu even mijn tegenstandster en niet mijn vriendin”, zei Li Jiao „ Ik had liever tegen haar in de finale gespeeld. Maar dat was mijn eigen schuld, dan had ik maar eerste in de poule moeten worden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden