Li Jiao is terug als bondscoach - en deze keer laat de NTTB haar niet tussentijds gaan

Li Jiao tijdens een wedstrijd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Beeld AFP
Li Jiao tijdens een wedstrijd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.Beeld AFP

Li Jiao is terug als bondscoach van de Nederlandse vrouwen. Deze keer laat de NTTB haar niet tussentijds gaan.

Hij snapt dat het enigszins vreemd overkomt, maar verder wil Paul Haldan er geen ingewikkeld verhaal van maken. De technisch directeur van de Nederlandse tafeltennisbond NTTB ziet niet veel kwaad in de afwezigheid van Li Jiao tijdens de nationale titelstrijd in Zwolle. Jiao, die 1 januari in dienst trad als vrouwenbondscoach, speelde zaterdag een competitiewedstrijd met de Spaanse club Alicante.

Voor de buitenwacht klinkt het misschien vreemd, zegt Haldan in Landstede Sportcentrum in Zwolle. “Maar ik heb liever dat ze een dag extra traint met de vrouwen, dan dat ze hier is. Het gaat hier eigenlijk om één partij, de finale. Op de trainingen is ze echt van toegevoegde waarde voor de speelsters. En er is de afgelopen weken veel getraind, in Portugal en op Papendal.”

Bij de contractbesprekingen in november was niet afgesproken dat Jiao present zou zijn op de nationale titelstrijd. Haldan vermoedt dat ze met Alicante afspraken heeft gemaakt over de te spelen duels. Zaterdag kwam Jiao voor de vierde keer dit seizoen in actie voor de nummer vijf uit de Spaanse competitie, en opnieuw bleef ze ongeslagen.

In mei leek er een einde te komen aan de samenwerking tussen de tafeltennisbond en Jiao, die in 1999 naar ons land kwam en vijf jaar later de Nederlandse nationaliteit kreeg. Ze stopte als hoofdbondscoach om in haar geboorteland meer bij haar man en familie te zijn. Haar toekomstige leven zou zich meer afspelen in China en Azië dan in Nederland, liet ze in een verklaring weten.

Commotie

“Op de laatste dag van het WK in april in Zweden zei ze dat ze ging stoppen”, zegt Haldan. “Ik kan niet zeggen dat ik het helemaal niet zag aankomen. Ze was ervan overtuigd dat ze naar huis moest. Ik wist dat ze verliefd was en haar ouders zijn al op leeftijd. Dan valt het niet mee om in je eentje op een flatje in Oosterbeek te zitten. Dat gaat op een gegeven moment pijn doen.”

Na het vertrek van Jiao polste Haldan een aantal internationale coaches voor de vacante functie. Uiteindelijk kwam hij uit bij Chen Zhibin, van 2009 tot 2012 al bondscoach van de Nederlandse vrouwen. Haldan wist dat hij met vuur speelde, want Britt Eerland, die vandaag in de finale verloor van Kim Vermaas, kan niet door een deur kan met de geboren Chinees.

“Het leidde inderdaad tot veel commotie”, erkent Haldan. Hij was dan ook positief verrast toen Jiao zich plots weer meldde. Ze had rust gevonden, ze miste Nederland en wilde weer aan de slag, liet ze weten. Haldan: “Ik heb in november met de speelsters gesproken. Ik heb ze een topdrie laten maken van kandidaat-coaches en ze hadden allemaal Jiao op één gezet. Toen waren we er snel uit.”

Haldan had er totaal geen problemen mee om Jiao weer in de armen te sluiten, ondanks het feit dat ze plots en twee jaar vóór de Olympische Spelen in Tokio de boel in de steek liet. “Je gaat voor de beste coach die je op dat moment kunt aanstellen. Ik heb anderhalf jaar met haar mogen samenwerken, ik ken haar goed en ik begreep waarom ze wegging.” Jiao tekende een contract tot en met de Spelen van 2020. Met daarin één voorwaarde, zegt Haldan. “We hebben duidelijk afgesproken dat ze ons vóór de Spelen niet weer verlaat. Dat is part of the deal geweest.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden