LGBTIQAP? Weg ermee!

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

LGBTIQAP, LGBTQQI... Huh? Wat? Komt er een nieuwe VN-organisatie of is er ergens een bedrijf opgericht? Niets van dat alles. Deze afkortingen slaan op de seksuele voorkeuren van de niet-heteroseksuele mens.

De afkorting LGBT (lesbo, homo (gay), biseksueel, transgender) is allang niet meer toereikend om alle geaardheden en de bijbehorende gevoelens uit te drukken.

In de jaren tachtig werd de letter 'Q' voor 'queer' aan het rijtje toegevoegd, wat op vrolijke wijze staat voor 'gek' of 'anders', niet passend in de heteroseksuele wereldorde. Daarop volgden 'I' en 'A' voor 'interseks' en 'aseksueel', voor de liefhebber nog aangevuld met 'P', voor 'panamoureus'. Maar met LGBTIQAP zijn we er nog niet. Want wat moeten al die goedbedoelenden die zelf niet LGBTIQAP zijn maar zich wel verbonden voelen met het thema? Dus kwam er nog een 'A', voor het Engelse 'ally' ofwel bondgenoot.

Volgens de Britse auteur Julie Bindel volstaat deze reeks letters niet meer. Sterker nog: de afkorting moet misschien wel helemaal overboord. Bindel stelde 9500 lesbo's, homo's en hetero's de vraag of zij dachten dat homo's en lesbo's veel met elkaar gemeen hebben, bijvoorbeeld op het gebied van vooroordelen en discriminatie waar ze tegenaan lopen. Meer dan twee derde van de respondenten antwoordde 'nee, vrouwelijke en mannelijke homoseksuelen zijn nauwelijks met elkaar te vergelijken'.

De laatste ontwikkeling is daarom om de afkorting maar helemaal af te schaffen. Weg dus met die ingewikkelde lettersoep. Of kies voor GLW: gay, lesbisch, of 'wat dan ook'. Voor de medestanders is er ook een oplossing gevonden: NQBHTHOWTB oftewel NAMBTHIG. Niet Anders Maar Bereid Te Helpen Indien Gewenst.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden