lezersreacties

Immaterieel erfgoed

Opnieuw worden er meer dan 7000 ernstige incidenten gemeld rond de jaarwisseling. We zijn eraan gewend geraakt. Ik kan mij voorstellen dat deze jaarlijks terugkerende straatterreur wordt voorgedragen als immaterieel nationaal erfgoed. Want dit is wat ons volk, zeker in vergelijk met onze buurlanden, onderscheidt. Daar wordt, heel suf, alleen maar gefeest.

Gerard Ursem Arnhem

undefined

Abortuspil

De directeur van Fiom is van mening dat vrouwen niet zomaar tot abortus overgaan (Trouw, 31 december). Dat zal in zijn algemeenheid waar zijn, maar in mijn veertigjarige loopbaan als huisarts ben ik toch heel wat vrouwen, veelal zonder partner, tegengekomen, die geen bedenktijd willen maar alleen een verwijskaart voor de abortuskliniek. Vaak zijn ze nog in paniek van de positieve zwangerschapstest. Een moment van reflectie inlassen lukt zelden. Of dat beter wordt als de huisarts de abortuspil mag voorschrijven, waag ik te betwijfelen. Ik denk dat het nodig is dat de wet beter wordt nageleefd en dit dan te concentreren in abortusklinieken, die zorgvuldige administratie gaan voeren of de bedenktijd in acht is genomen, welke alternatieven zijn besproken en of er zorgvuldig is gehandeld. Deze administratie zal door de inspectie moeten worden getoetst.

L.P. Heukels Den Ham

Corruptie in Oekraïne

Met afgrijzen las ik het verhaal van Natalia van Doeveren ('Kiev pakt vooral de onschuldigen aan', Trouw, 2 januari) over haar ervaringen met coruptie in Oekraïne. Smeergeld om tegenstanders het zwijgen op te leggen. Onbegrijpelijk dat zij hartstochtelijk pleitte voor steun aan het associatieverdrag. Ik ben hierdoor meer dan ooit bevestigd in mijn keuze tegen het associatieverdrag.

Leo van der Lans Oldebroek

undefined

Ongenuanceerd

De kop op de voorpagina van zaterdag ('Pro-islamkoers splijtzwam binnen protestantse kerk') wekt de indruk dat de leiding van de PKN geen oog heeft voor het geweld dat in naam van de islam plaatsvindt. En om die mening te verduidelijken wordt verwezen naar het interview met René de Reuver in De Verdieping. Ik heb dat met veel belangstelling gelezen en begrijp niet waar de kop op gebaseerd is. De Reuver is zeer genuanceerd en maakt duidelijk dat ook hij niet de ogen sluit voor het geweld in naam van de islam, maar hij maakt ook duidelijk dat hij het gesprek wil voeren vanuit een gemeenschappelijke ethische visie van zowel Koran als de Bijbel. Ik vind de kop ongenuanceerd en zelfs een beetje tendentieus.

Luuk Lodder Woerden

undefined

Nepinterview Wilders

Wilders wil geen interview geven aan Trouw en dus verzint u er maar een. Als Wilders een interview had willen geven, was dat een primeur die voor mij niet gehoeven had, maar waarvan ik me kan voorstellen dat Trouw in het kader van objectieve nieuwsgaring daar toch graag op was ingegaan. Dit was echter niet aan de orde. Door zo'n gefingeerd verhaal te plaatsen, waarin u zo goed mogelijk alle mogelijke antwoorden van Wilders probeert weer te geven, biedt u hem een gratis podium voor zijn abjecte denkbeelden. Onbegrijpelijk.

Kees Dekkers Den Burg

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden