lezersreacties

Stemmen in woonland

Eelco Keij, kandidaat-Kamerlid van D66, klaagt dat het veel gedoe is om te stemmen voor de Tweede Kamer als je in het buitenland woont (Opinie, 17 februari). De vraag die daarvoor komt, is waarom we eigenlijk kiesrecht geven aan Nederlanders in het buitenland. Zij hebben immers weinig met Nederland te maken: ontlenen nauwelijks rechten en plichten aan Nederlandse wetten. Een deel woont bewust net over de grens om belasting te vermijden. Een ander deel woont ver weg, moeilijk bereikbaar. Het is waar wat Keij zegt: de post van en naar Ecuador is niet altijd betrouwbaar (en wat te denken van bijvoorbeeld Syrië), maar het is wel iemands eigen keus om daar te gaan wonen. Is het niet logischer om het woonlandbeginsel te hanteren? Kiesrecht heb je dan alleen in het land waar je woont, waar je rechten en plichten hebt en waarmee je een band opbouwt.


Christiaan Roorda Den Bosch

Feit en frame

Daar gaan we weer, dacht ik toen ik de kop las: 'ADHD is gewoon een hersenziekte' (Trouw, 16 februari). Dat mevrouw Hoogman en haar collega's goed wetenschappelijk werk hebben geleverd wil ik onmiddellijk aannemen. Zij hebben de data uit hersenscans van 3200 mensen geanalyseerd en op deze manier feitelijke inzichten gegeven. Maar wanneer je op grond van die bevindingen de conclusie trekt dat er 'dus' sprake is van een hersenziekte, ben je geen feiten meer aan het weergeven, maar creëer je een frame. Voor sommigen is dat helpend (op 17 februari plaatste Trouw een dankbare reactie van een lezer), voor anderen in het geheel niet. Waarom zouden we een 'ADHD-brein' niet opvatten als een normale variatie van het menselijk brein? We kunnen beter spreken van 'neuro-diversiteit' dan van hersenziekten. Daarmee worden de problemen van ADHD niet ontkend en de mensen om wie het gaat niet gestigmatiseerd.


Arie Hordijk Ede


Zuurpruim


Sinds ik concludeerde dat Ephimenco niet mijn favoriete columnist is, lees zijn schrijfsel zelden. In de krant van donderdag werd mijn weerzin bevestigd. Wat een verschrikkelijke zuurpruim is die man en wat een denigrerende toon over stemmen en de formatie. Politiek of niet, dus in welk verband dan ook, als er samengewerkt moet worden zal je altijd maar een deel van je wensen gehonoreerd zien. Dat geldt voor alle politieke colleges, maar ook bij samenwerkende maatschappelijke organisaties en, let op, zelfs bij vakantiekeuzes van gezinnen. Nu gaat het landsbestuur ons allemaal aan, daarom mogen we daar ook allemaal wat van vinden. Dat is de kern van de zaak bij de Kamerverkiezingen op woensdag 15 maart. Dat een regering vervolgens wel eens teleurstelt, dat is dan jammer, maar na vier jaar is er de herkansing. Tegenvallende vakanties komen vaker voor.


Marga Duijnker Geervliet

Sprookjesprins Jesse

Communicatie tussen mensen bestaat uit lichaamstaal (55 procent), stemgebruik (38 procent) en voor slechts 7 procent uit taal. Jesse Klaver beheerst de eerste twee aspecten zo goed dat de boodschap er niet toe doet. Daarvoor moet je liefst 77 pagina's van het verkiezingsprogramma van Groen Links lezen. Hierin wordt onbeperkte opname van vluchtelingen bepleit. Niet iedereen wil deze droom delen.


Jan van Riezen Assen

Heb uw vijand lief

Een grotere tegenstelling is er niet, dan tussen de handleiding 'Hoe word ik autocraat' (de Verdieping, 16 februari) en de boeken 'Heb uw vijand lief' van Rosita Steenbeek en 'Compassie' van Karen Armstrong. De boeken stonden dit jaar in de belangstelling tijdens de Maand van de Filosofie. Wat zou de wereld er heel anders uit kunnen zien wanneer de autocraten deze bezonken gedachten als grond van hun beslissingen zouden nemen. Stel u voor dat de Turkse president Erdogan samen met zijn tegenstrevers een nieuwe koers zou uitzetten. Of dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zou besluiten een meer menselijke en vrijere samenleving te stimuleren. Dat Amerika, China en Rusland samen zouden vastleggen dat oorlog geen optie meer is, omdat de burgers daaronder veel te erg zouden lijden. (zie Syrië) 'Heb uw vijand lief' is niet zomaar een titel. Het is een opdracht!


Helpt u mee?


A.Hoogeveen Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden