lezersreacties

Doodongelukkig

Naar aanleiding van de biografie van Kuitert zijn alleen uitvoerig drie instemmende reacties opgenomen (Verdieping, 24 november). Hierdoor wordt helaas voorbijgegaan aan de vele kritische stemmen die duidelijk maken dat zijn pogingen om het vertrouwen in God te ondermijnen veel onheil hebben veroorzaakt. Een voorbeeld hiervan is de Remonstrantse theoloog Eginhard Meijering, lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, die in zijn boekje 'Wat verbeelden we ons wel?!' aantoont dat Kuitert het evangelie uitholt en de kerk overbodig maakt, zodat mensen zichzelf maar moeten zien te redden. Tijdens een langdurige briefwisseling met Kuitert heb ik tot mijn spijt moeten constateren op zijn spoor in 'niemandsland' te verdwalen, geen toekomst te hebben en doodongelukkig te worden.

Marius Noorloos Apeldoorn

Voorbeeld voor velen

Zeer veel waardering en bewondering voor Henk van Oldenbeek, 23 jaar, die zijn zieke moeder verzorgt naast studie en andere zaken (Trouw, 29 november). Ik hoop dat hij zijn dromen kan waarmaken. Hij is een voorbeeld voor velen!

Johanna Bolhuis Haren (Gr)

undefined

Wurggreep

Plaatsvervangende schaamte voelde ik toen ik het kortzichtige redactionele commentaar op de dood van Fidel Castro las (Opinie, 28 november). Als filmmaker heb ik meerdere malen in Cuba mogen vertoeven en er is geen betere wijze om de pro's en contra's van een land te leren kennen dan door er werkzaam te zijn.

Overduidelijk is dat de levensstandaard van de gemiddelde Cubaan belabberd is. Dat grote delen van Havana als een bouwval ogen. Menig Cubaan laat daar dan ook zijn ongenoegen over blijken, zonder overigens direct achter slot en grendel te worden gezet. Maar wat wil je? Als je land meer dan 55 jaar door een almachtige overbuurman in een wurggreep wordt gehouden. Is het dan niet een Godswonder dat je je toch nog staande weet te houden, dat iedere Cubaan, hoe karig ook, te eten heeft en een dak boven zijn hoofd. Dat de gezondheidszorg van Cuba tot de allerbeste van de wereld behoort en bovendien gratis is. Hetzelfde geldt voor het onderwijs. Mogen wij hopen dat die verworvenheden, zo zeldzaam in onze neoliberale wereld, ook na de dood van Castro en Cuba's geleidelijke entree in onze geglobaliseerde wereld, intact mogen blijven.

Paul Hegeman Bergen (NH)

undefined

Soort zombie

Ik moet er niet aan denken permanent in een Tiny House te wonen (Trouw, 30 november). Veertien dagen in een vakantiehuisje vind ik meer dan voldoende behelpen. Ik zou me moeten omturnen naar een soort zombie die alleen tv kijkt of achter een laptop zit, want voor mijn boeken, cd's en dvd's of om bezoek te ontvangen is geen plaats! En jij of je partner kan zich nergens terugtrekken, je zit er elkaar altijd op de lip.

Evert van Dijken Duiven

undefined

Protest nodig

Applaus voor Tinkebell! Zij nam het initiatief om te protesteren tegen de houding van de regering wat betreft de vluchtelingen. Zolang er opvangcentra worden gesloten, moet er protest zijn.

Teus van Wingerden Pijnacker

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden