lezersreacties

Weidevogels en boeren

Het kabinet belijdt met de lippen dat bescherming van weidevogels prioriteit heeft. Het enige wat echt blijkt te werken om weidevogels een kans te geven is het teruggeven van land aan de natuur. 15.000 landerijen komen vrij omdat boeren geen opvolger hebben. Daar liggen 15.000 kansen voor het oprapen. Ook bijzonder effectief voor de reductie van de fosfaatuitstoot. Iedereen blij.

Mathilde Bos Noordeloos

undefined

Natuurbegraven

Dat Natuurmonumenten zijn stille natuur zou prijsgeven aan mountainbikers en trailrunners hield ik vroeger voor onmogelijk. Nu komen er begraafplaatsen (Trouw, 21 november). Onder Velsen ligt het zeer natuurlijke duinbos van Heerenduin. Over 7 hectare verspreid komen hier graven, met een optie op uitbreiding. De uitgestrektheid van het bos wordt versnipperd door de paadjes voor de nabestaanden. Prof. dr. Lucas Reijnders wees op de zware metalen lood, cadmium en kwik, die de mens bij leven in zijn lichaam ophoopt. Hopelijk keert de vereniging terug naar de missie die Jac. P. Thijsse voor ogen stond: het beschermen van de natuur. In de statuten staat: 'Het bevorderen van de zuiverheid van water, bodem en lucht, alsmede het beschermen van de stilte'. Op vrijwel al deze punten schendt een begraafplaats het statutaire doel. Ik kan het niet geloven.

K. Piël Amsterdam

undefined

Bossen

Slecht idee, begraven in de natuur. Moet er niet aan denken in de vrije natuur graven tegen te komen, waar dan ook. Natuurmonumenten moest wijzer zijn. Ik lees meteen alweer dat het ook hier weer om geld gaat. Maar de 'winst' kon wel eens wegvallen door het opzeggen van vele lidmaatschappen als dit doorgaat. Dus handen af van onze bossen.

C. Eichhorn IJmuiden

undefined

(In)zegenen

Terecht schrijft Adriaan Rodenburg (Opinie, 21 november) dat er in de kerk niet getrouwd wordt. Een huwelijk mag alleen voltrokken worden door een beëdigd ambtenaar van de burgelijke stand. In mijn voorgesprek met een aanstaand bruidspaar (m/v, m/m, v/v) informeer ik altijd: "Vragen jullie in de kerk Gods zegen over jullie huwelijk?" Daaruit blijkt wel dat de kerk/predikant het doorgeefluik mag zijn van 'De zegen van boven'. Dat mag je toch nooit weigeren of je het nu zegenen of inzegenen noemt?

Laura Fleddérus-Westendorp Dodewaard

undefined

Bed-bad-brood

Met het plotselinge en eenzijdig afhaken van staatssecretaris Klaas Dijkhoff bij het bed-bad-brood-overleg laat de VVD weer zien dat de partij niets heeft met de minst bedeelden in onze samenleving. Wat asielzoekers betreft roepen ze met Wilders: 'Minder, minder, minder' en laten ondanks de toezegging om 4000 vluchtelingen toe te laten, nog ruim 3000 aan hun lot over in Griekenland. Uitgeprocedeerden mogen helemaal niet bestaan en die zijn afgeschoven naar de gemeenten. Een partij waar kanonnen, tanks en asfalt hogere prioriteit hebben dan mensen, zal nimmer mijn stem krijgen als we in maart een nieuwe Tweede Kamer gaan kiezen.

Krijn Coppoolse Wijhe

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden