lezersreacties

Weidevogels en het volle land

Het aantal weidevogels in Nederland is de laatste vijftig jaar dramatisch achteruitgegaan (Trouw, 27 maart). Dit komt deels door de intensieve landbouw en deels door gebruik van grasland voor woningbouw en wegaanleg. Tegelijkertijd moet er vanwege toenemende woningnood en bevolkingsgroei meer worden gebouwd. Zou dan toch eindelijk het politiek incorrecte besef doordringen dat Nederland te vol wordt?

Jos Janssen Nunspeet

undefined

Wat is nut van melden leeftijd?

Leeftijd is een beetje een ding en soms het vermelden waard. Denk aan Matthijs de Ligt. De Ajax-tiener die met zijn 17 jaar en onervarenheid de neergang van bondscoach Danny Blind (leeftijd onbenoemd) een handje meehelpt. Onvergetelijk, dit zal De Ligt altijd blijven achtervolgen. Net als Max Verstappen, die op diezelfde leeftijd de jongste Formule 1-coureur ooit was. Inmiddels is hij 19 jaar, het nieuwtje is er al bijna af. Bij het openslaan van Trouw gisteren vroeg ik mij af wat de redactie beoogde met het noemen van de leeftijd van kabinetsverkenner Edith Schippers: 52. Anders dan Elton John, 70 geworden en een feestje gevierd, was zij niet jarig. Of is er meer aan de hand? Wat is het nut van leeftijdsvermelding? Meestal zegt het zo weinig over iemand. Stop daar dan mee.

Jan-Martin Berghuis (49) Arnhem

undefined

Blind bespaart ons schande

Ex-bondscoach Blind, die nu verguisd wordt, heeft ons de schande bespaard om mee te moeten doen aan het WK in Rusland. Al jaren roepen we dat dit WK de vrucht is van een omkoopschandaal. Ik moet er niet aan denken dat onze koning nog eens het glas moet heffen met Poetin, verdacht van het laten verdwijnen van honderden landgenoten en het laten verongelukken van een vliegtuig van een bevriend staatshoofd. Daar kun je toch beter wegblijven.

W. Eggen Cadier en Keer

undefined

Overschot naar giro 555

Wij Nederlanders hebben dit jaar meer dan 3 miljard euro meer te besteden. Iedereen wordt gevraagd geld te storten op 555 voor onze medemens in Afrika. Natuurlijk zal ik geld overmaken. Maar we zouden ook 1 miljard van het overschot kunnen storten. Even iets minder van wat we toch al genoeg hebben.

Bart Veldpaus Venray

undefined

Angst eugenetica ongegrond

Gerard Adelaar betoogt dat eugenetica, onder het mom van menslievendheid, sluipend terrein wint (Opinie, 23 maart). Kennelijk heeft hij zich totaal niet verdiept in de motieven voor het aanbod en gebruik van testen op het risico op een erfelijke ziekte bij een kind, voor of tijdens de zwangerschap. Dat aanbod is uitsluitend bedoeld om mensen de mogelijkheid te geven dat risico te kennen. De beslissing of zij er al of niet gebruik van willen maken, is volledig vrij. En ook de beslissing over eventuele vervolgstappen bij een ongunstige uitslag is volledig vrij. Preventie van erfelijke aandoeningen is nadrukkelijk niet de bedoeling. Wie het leed kent dat ernstige erfelijke aandoeningen bij kinderen kunnen veroorzaken, kan niet anders dan ouders die vrijheid geven. Dat is niet alleen het standpunt van medici, maar ook van organisaties van ouders van gehandicapte kinderen.

Leo P. ten Kate, emeritus hoogleraar klinische genetica Amsterdam

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden