lezersreacties

Idiote publieksverkiezing

Goed dat Koos Dijksterhuis aandacht besteedt aan de verpaupering en verpretparking van de Nederlandse natuur door die idiote 'Publieksverkiezing Mooiste Natuurgebied van Nederland' (de Verdieping, 10 oktober). Wie zit er in vredesnaam te wachten op nog meer drukte en bezoekers in onze natuurgebieden die zonder uitzondering zuchten onder te veel verstoringen en te weinig boswachters om ze te beschermen? Die hele campagne is bedacht door domme bureaucraten die er werkelijk geen idee van hebben hoe belangrijk stilte en leegte zijn en hoe weinig daarvan nog over is. Ons mooiste natuurgebied? Allemaal. Wie buiten loopt, weet dat. En die weet tevens dat je dit soort onzinnige acties daarom beter kunt mijden. Laat die verkiezing links liggen, als de natuur je lief is.

Diet Groothuis Zeist

undefined

Patiënt is autonoom

Wat mij opvalt in de ontroerende en voor mij heel herkenbare brief van de heer Ben Vermeulen uit Vaals (Opinie, 11 oktober) is de zin: 'Dankbaar ben ik nog steeds dat de artsen besloten verdere medische interventie te staken.' De patiënt is autonoom en mag dus zelf beslissen over het eventueel staken van de medische behandeling.

Herman van Bemmel Voorschoten

undefined

'Onze' normen en waarden

Wat een enorme opsteker is het artikel met de uitspraken van minister Jet Bussemaker (Trouw, 10 oktober). Hier wordt de vinger op een heel erg zere plek gelegd waar het gaat over het omgaan met 'onze' normen en waarden. De Haagse politiek heeft weinig oog voor wat er wordt aangericht door het onbegrip voor andere opvattingen, die niet stroken met de onze. Het 'wij' tegenover 'zij' is een plaag van algemene kortzichtigheid. Men vindt van alles van de ander, zonder een beetje benul te hebben van diens drijfveren. Er wordt veel geëist en veel afgekraakt zonder dat er een werkbare situatie ontstaat. Als de resultaten bedroevend blijken worden de eisen om de ander te doen conformeren aan de doelstellingen nog harder gesteld, raakt de sfeer verder verziekt, maar de schuld wordt altijd weer gelegd bij degenen die 'niet mee wilden werken'. Prachtig zoals Bussemaker zegt: 'emancipatie is een proces, geen feit.' (waarvan je uit mag gaan, zeg ik er dan zelf bij ).

Janneke van den Dool Schalkwijk

undefined

Kunst essentieel voor overleven

Als bioloog en weldenkend mens verbaas ik mij over de vele grappige theorietjes en hypothesetjes die vanuit de evolutionaire psychologie over ons uitgestort worden. Zoals de vraag: waar is kunst goed voor? (Bas&Bos, 10 oktober). Het oppervlakkig gebruik van de biologie gaat daarbij doorgaans samen met onbegrip van het wezen van de mens. De mens is een intelligent sociaal wezen dat alleen overleeft in groepen waarbinnen de individuen goed samenwerken en iets voor elkaar over hebben. Daarvoor is een set gedragsregels nodig die wortelt in gedeelde opvattingen over goed en kwaad en over de wereld: een gedeelde cultuur. Die wordt vormgegeven en doorgegeven door kunst. Kunst is dus essentieel voor het overleven. Hoe dom moet je dan zijn om als uitgangspunt van onderzoek de stelling te nemen dat kunst nergens goed voor is?

Willem Drok Vorden

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden