lezersreacties

Lang leve de grasspriet

Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis, pleit voor afschaffing van de bouwgrenzen rond steden (Opinie, 14 december). Ik neem het graag op voor de grasspriet. De bebouwing van de weinige open ruimten die Nederland nog bezit, heeft geleid tot een onaanvaardbare aantasting van die ruimten. Droevige voorbeelden zijn Purmerend, Hoofddorp en Zoetermeer. Almere zegt een groene stad te zijn, maar exporteert zijn 'afval' naar de buren langs de verkeerswegen richting Amsterdam en jaagt de inwoners op hoge reiskosten. Duurzaamheid is van levensbelang. Kortom: afblijven van de nog open gebieden. Nederland is te klein voor bebouwing in het groen.

Jacob Carrière Haarlem

undefined

Vreemd

Rob de Wijk heeft gelijk 'je hoeft niet alles te zeggen' (Opinie, 16 december). Vooral ook waar het gaat om de rol en het gedrag van Wilders. Een parlementariër is een wetgever. Doe dus een poging om een onwelgevallige wet te veranderen in plaats van rechters uit te schelden. Het is daarom curieus dat Wilders ontbreekt bij hét Kamerdebat over hét onderwerp dat hem na aan het hart lijkt te liggen: de vrijheid van meningsuiting. Wél een hartstochtelijke monoloog afsteken in een rechtbank, maar afwezig zijn op de debatplaats waar je voor wordt betaald. Vreemd.

Harry Slegh Utrecht

undefined

Eet geen konijn

In de rubriek 'Goedemorgen' staat: Supermarkten staken verkoop konijn (Trouw, 15 december). En dan het recept (de Verdieping p.19): Konijn met rode kool.... Wat een contrast. Hopelijk neemt Trouw in deze kersttijd een duidelijk veggie-standpunt in. Goed voor mens, dier en milieu.

Jeantine Torbijn Rotterdam

undefined

Ombudsvrouw

Waarom noemt Trouw Ombudsman mevrouw Kalverboer (Trouw, 13 december) niet eindelijk Ombudsvrouw? Wat kan daar op tegen zijn?Mevrouw Kalverboer is geen vertrouwensman, maar een vertrouwensvrouw. Een vrouw die timmert, melk of groente of vis verhandelt is toch ook geen timmerman of visman? 'Mevrouw de ombudsman' schiet me altijd in het verkeerde keelgat.

Joke Vijn Bergen NH

undefined

Sterke leider lijdt aan MMM-A

Sterke machthebbers (de Verdieping, 15 december) zoals regeringsleiders dragen vaak kiemen van geweld, van oorlog in het ultieme geval. Zij zijn dragers van combi-eigenschappen als MMM-A, te weten Macht, Megalomanie, Macho. Die eigenschappen in combinatie met Angst leggen de basis voor veel ellende in de wereld. Het Filosofisch Elftal ten spijt, het ware beter geweest dat in plaats van het in orde brengen van een Europees leger de publieke opinie wordt gemobiliseerd om uiteindelijk dergelijke figuren als ordinaire dictators te bestempelen. Oorlogen dienen nergens voor.

Peter Herdingh Soest

undefined

De politie is mijn beste vriend

Het is laat in de avond als ik met pech langs de kant van de weg kom te staan. Mijn dochter en twee maanden oude kleindochter zitten ook in de auto en we krijgen het advies van de Bovag om achter de vangrail te gaan staan. Ik realiseer me hoe kwetsbaar we zijn. Als we er vijf minuten staan, stopt er een auto. De chauffeur legitimeert zich als politieman met de vraag of hij kan helpen. Hij biedt aan mijn dochter met de baby naar het volgende benzinestation te brengen.

De politieman had een vrije avond (!) en was met een bevriende collega uit eten geweest. Hij stopte en zei : "Als ik kan helpen, weet ik dat mijn bedoelingen goed zijn en voorkom ik dat iemand met slechte bedoelingen zijn kans grijpt." Na afloop van dit avontuur, beseffen we dat we zijn naam niet weten. Deze reactie mag een eerbetoon zijn aan vele goede politiemensen zoals hij.

Alja Tollefsen Markelo

undefined

Mobieltje afpakken

Mijn vraag over het probleem van de mobiele telefoon in het verkeer wil ik hier graag neerleggen: is het wettelijk niet mogelijk dat ding gewoon door de politie te laten afpakken? Na een paar weken kan de eigenaar hem dan weer terugkrijgen na het betalen van een bewaarvergoeding (bekeuring). Over tijd en hoogte hiervan laat ik mij niet uit, daar zal wel weer een wettelijke regeling voor zijn.

Ben Pos Boskoop

undefined

Fazant als feesteten?

Dat is wel even schrikken bij het ontbijt. De kookrubriek in mijn 'groene' krant vindt het een goed idee om een fazantehaan af te beelden, met het woord feesteten dwars over zijn lijf geprint. Nou ja zeg.

Elze Boshart Zutphen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden