lezersreacties

Eschers koningin

In het interessante artikel over 'Nieuwe perspectieven bij het werk van Escher' bespreekt Joke de Wolf de ets 'Metamorphose III' (de Verdieping, 6 februari). Daarin gaat de Italiaanse stad Amalfi over in een schaakopstelling. De ets is gebaseerd op een foto van Amalfi met Eschers vrouw, Jetta Umiker, op de voorgrond, die volgens De Wolf uit het beeld is verdwenen. Niets is minder waar. Ook Eschers vrouw heeft een metamorfose ondergaan en de gedaante aangenomen van het sterkste stuk uit het schaakspel, de koningin. Trots staat zij op de rand van het schaakbord, op de plaats waar Jetta Umiker op de foto zit.

Erik Vermeulen Woerden

undefined

Teloorgang judotalent

Hulde aan Marijn de Vries ('Elke dag denk ik wel een keer aan Juul'), die in haar column onvervalst een lans breekt voor judoka Juul Franssen (Trouw, 6 februari). Op heldere wijze zet Marijn uiteen hoe de veelbelovende sportcarrière van een jonge judoka door bobo's van Judo Bond Nederland om zeep wordt geholpen door strikte handhaving van bepaalde regels en in het verlengde daarvan Juul daardoor ook nog in haar persoonlijk leven beschadigd wordt. Regels zijn regels, een uitzondering is niet mogelijk. Zelfs niet wanneer olympisch eremetaal voor Nederland in het verschiet ligt, eigenlijk te triest voor woorden.

Chris Groot Nieuwe Niedorp

undefined

Treurige nepfoto

De nepfoto gemaakt door een medeparlementariër belichaamt een treurige en verontrustende ontwikkeling in een parlement dat een voorbeeldfunctie heeft in de samenleving (Trouw, 7 februari). Zo ga je niet met mensen om. Reden genoeg voor een urgent debat over gedragsregels van politici in de Kamer: waar liggen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en welke sancties volgen er bij overtreding?

C. Veefkind-Vegt Ermelo

undefined

Wilders beloond

Dwars, om niet te zeggen onbehoorlijk gedrag wordt beloond. Alle interviewaanvragen slaat Wilders af en nu wordt hij daarvoor beloond met een uur lang zijn eigen platform op televisie. Onbegrijpelijk dat WNL daar intrapt en Trouw daar aandacht aan besteedt.

A.H. van der Spek Zoetermeer

undefined

Fact picking

Hadden we eerst alternative facts, nu toont Ephimenco in zijn column dat er ook zoiets als fact picking bestaat (Trouw, 7 februari). Natuurlijk zijn er voorbeelden te vinden van foute moslims. Maar er is ook beter nieuws. Zo had Turkije een lange traditie in het opvangen van in Europa opgejaagde Joodse mensen. Moris Fahri, een Joods-Turkse schrijver, heeft prachtige verhalen over het Joodse leven in Turkije geschreven. Met alle nuances.

Patty Muller Amsterdam

undefined

Boer als natuurbeheerder

Ik snap boer Dirk Bruins wel, die tegen een verplichte weidegang is (Opinie, 6 februari). Laat ons ons ding doen en alles komt goed. Zo werkt het dus niet. Boeren zijn ondernemers die moeten concurreren. Alleen overheidsingrijpen kan het tij keren. Geef boeren de kans om natuurbeheerder te worden. Geen woestijnen van Engels raaigras meer. En koeien in de wei.

Willem Schoone Nijland

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden