lezersreacties

Wilders geen democraat

Universitair docent Meijers noemt in een ingezonden brief in uw krant Geert Wilders een democraat. Ik zou hem geen democraat willen noemen, omdat niemand anders dan hij lid kan zijn van de PVV. Dat is geen democratische partij.

Hilde van Dijk Leiden

Hebzucht

Econome en filosofe Deirdre McCloskey (Verdieping, 21 oktober): "We zijn allemaal vatbaar voor hebzucht. Als consumenten kunnen we net zo goed onmatig zijn. Ik wil maar zeggen dat hebzucht niet exclusief hoort bij een klein clubje bankiers en investeerders." Even verderop: "Wat dat betreft zou je degene die het huishoudboekje beheert en op zoek gaat naar de beste koopjes ook als hebzuchtig moeten typeren." Wat een onzinnige redenering. Sebastien Valkenberg, filosofisch geschoold interviewer, gaat hier helaas niet op door en laat haar er veel te gemakkelijk mee wegkomen. Het gaat natuurlijk om de effecten van die hebzucht. Er is toch echt een groot verschil tussen de rampzalige gevolgen van de bankencrisis en mijn zorgvuldig beheer van het huishoudboekje. Dat zij als econome zo praat, begrijp ik, maar ze is ook filosofe en dan mag ik toch meer verwachten.

Bert Aalbers Maarssen

Papieren wereldbeeld

Wat een prachtig interview van Sebastien Valkenberg met de godin der economen Deirde McCloskey. Wie zich echter de duizenden pagina's van haar magnum opus over 'het burgerlijke tijdperk' wil besparen, kan ook terecht bij haar boekje 'De zondeval der economen' uit 1997. Hier legt ze al uit wat ze bedoelt met burgerlijke deugden: fatsoen, rechtvaardigheid en zelfbeheersing. Alleen al het hoofdstuk met de uitdagend gekozen titel 'De zinloosheid van een papieren wereldbeeld' is de moeite waard.

Henk Sieben Rekken

Uit de kleren

Wat een kleinzielige reactie van Pink Ribbon op de Magnus Kalender van de Enschedese studenten roeiclub (Trouw, 21 oktober). Heeft Pink Ribbon nooit gehoord van de Calendar Girls? Een groep Engelse vrouwen op leeftijd, die in 1999 uit de kleren ging, met rimpels en al, en een prachtige kalender maakten ten behoeve van fondsenwerving voor leukemie-onderzoek? In plaats van te waarderen dat studenten nu eens iets origineels en positiefs doen voor een goed doel, en bovendien (zo te zien) op een discrete, esthetische wijze, worden ze door Pink Ribbon met een preuts opgeheven vingertje 'bedankt'. Gelukkig zijn er nog andere goede doelen. Ik heb onmiddellijk een exemplaar van de studentenkalender besteld.

Marijke van Dijk Lochem

Daniëlle Mitterrand

In zijn column stelt Ephimenco dat de oud-president Mitterrand wegens zijn ontrouw aan minstens vijf partijen verraad heeft gepleegd (Trouw, 20 oktober). Mij lijkt het dat toch aan minstens zeven partijen verraad is gepleegd. Zijn echtgenote Daniëlle noemt hij in het geheel niet terwijl zij toch de eerst getroffene is en dus als eerste genoemd had moeten worden. En door zijn jarenlange ontrouw heeft oud-president Mitterrand tenslotte ook verraad aan zichzelf gepleegd.

Leendert Halter Tiel

Laatste gerecht

Bert Keizer vraagt zich af of een mens na een blik op de menukaart van het leven mag zeggen: 'Voor mij zit er niks meer bij.' (Verdieping, 21 oktober). Natuurlijk mag dat. Maar daar gaat het debat volgens mij niet over. De vraag is of het restaurant een levenseindepil op het menu moet zetten. Mensen hebben het recht om over hun eigen leven te beschikken. Daar kan bij horen dat ze ook over hun eigen levenseinde beslissen. Maar dat betekent niet automatisch dat ze recht hebben op hulp bij die beschikking. Een oudere die niets van zijn gading op de menukaart vindt, zal zelfstandig het restaurant moeten verlaten. Ik zou het vreemd vinden als de ober daarbij gastvrij de deur openhoudt.

H. van den Biggelaar Best

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden