lezersreacties

Gezonde lucht

Milieudefensie kan lokale luchtvervuiling het beste lokaal met gemeentebesturen aanpakken, aldus het commentaar in Trouw van 17 mei. Inderdaad voert Milieudefensie al jaren lokaal actie om de luchtkwaliteit te verbeteren. Gemeentelijke maatregelen voor schone lucht stuiten vaak op weerstand vanuit de landelijke politiek, terwijl actie op alle niveaus noodzakelijk is. Ondertussen gooit het kabinet de maximumsnelheden omhoog naar 130 km/u en worden er miljarden in nieuw asfalt gepompt, zoals op de A27 bij Utrecht. De gemeente Amsterdam heeft jarenlang moeten soebatten om de scooterproblematiek aan te mogen pakken. De Tweede Kamer heeft zelfs een motie aangenomen om milieuzones te verbieden. Zonder landelijke maatregelen voor gezonde lucht blijft het voor gemeentes water naar de zee dragen. De nationale overheid is juridisch, politiek en moreel aansprakelijk voor de luchtkwaliteit. Daarom klaagt Milieudefensie de Nederlandse staat hierover aan bij de rechter.

Anne Knol campagneleider mobiliteit Milieudefensie

Middelen van Pfizer

Pfizer stopt de leverantie van executiemiddelen. Een menslievend besluit, zo op het eerste gezicht. Maar eraan vooraf ging het ter dood brengen van vele Amerikanen met middelen van Pfizer.

Met de regelmaat van de klok worden mensen onterecht veroordeeld. Nieuw bewijsmateriaal toont later hun onschuld aan. Zit je in de cel, dan kom je vrij en word je 'schadeloos' gesteld. Ben je geëxecuteerd, dan is er geen weg terug. Het lijkt me dan ook dat Pfizer meer moet doen dan stoppen. Het concern zou een bedrag, gelijk aan de nettowinst die zij maakten met het dodelijk middel, in een fonds moeten storten ter uitkering aan nabestaanden. Al was het maar om te laten zien dat er aan het besluit te stoppen ook een ethische kant zit.

Rien Westera Elburg

Meeroken

Iedere zaterdag verheug ik mij op Letter&Geest. Maar ik ben geschrokken van het interview met historicus en econoom Christopher Snowdon. Hij gelooft in het schadebeginsel van John Stuart Mill: persoonlijke vrijheid mag slechts worden beperkt om te verhinderen dat anderen worden geschaad. Je zou denken dat dat dan ook voor 'meeroken' geldt, maar nee: "Ik ben tamelijk sceptisch over het bewijs van die schade. Maar zelfs als dat bewijs onomstotelijk vast zou staan, zijn er nog altijd situaties waarin mensen potentiële gezondheidsschade accepteren. Neem niet-rokers die het geen bezwaar vinden om naar een kroeg te gaan waar anderen roken." Dat is niet alleen in strijd met het schadebeginsel, maar ook een onzinnig argument. Er zijn immers veel meer niet-rokers die dat wel een bezwaar vinden.

Bert Aalbers Maarssen

Bidden in Biddinghuizen

In het artikel 'Vluchtelingen laten zich niet zien in Biddinghuizen' (Trouw, 17 mei) lees ik: 'Er wordt tien minuten lang intensief gebeden voor diegenen in Syrië en Irak 'die bij Jezus horen''. Moeten we niet ook minstens zo intensief bidden voor diegenen die in Syrië en Irak de christenen vervolgen? Dat God hun de ogen opent en zij zien dat zij op de verkeerde weg zitten.

E.J. Kollaard Middelburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden