lezersreacties

Zorg vroeger beter? Nee

Politica Fleur Agema beweert (Trouw, 10 februari) dat de zorg in de jaren vijftig en zestig goed geregeld was. Mijn opa zat toen in een bejaardentehuis en had in een grote zaal een alkoofje met zijn bed en een kast. Nul privacy. Verder beweert ze dat er 1,8 miljard onnodige overhead in de ouderenzorg zit. Dat mag ze even voorrekenen. Of zijn het alternatieve feiten van PVV'er Agema?


Jeroen Döpp Amsterdam

Eerst zonnepanelen in stad

Hoe kom je op het onzalige idee landbouwgrond op te offeren voor zonne-energie (Trouw, 10 februari). Nuon en andere grootgrutters willen met uw subsidiegeld dergelijke plannen doordrukken. Natuurlijk is het prima over te stappen op groene energie, maar dan wel verantwoord. Leg eerst de daken in het stedelijk gebied vol met zonnepanelen en vergeet ook bedrijfspanden niet. Wanneer dan nog extra capaciteit nodig is, kunnen we een debat voeren over het gebruik van agrarisch gebied.


Kees Merkelbach Lent

Stampen moet weer!

Wat een verademing. Iemand die hardop zegt wat ik altijd al vermoedde. Stampen mag, nee, moet weer. Door het automatiseren van spellingsregels leren kinderen beter lezen. Bijkomend voordeel: door gezamenlijk spellingsregels (en tafels van vermenigvuldiging) te stampen, houd je ook de zwakkere broeders bij de les. Ik denk dat daarmee het aantal opgeplakte dyslexiestickers substantieel kan slinken.


Aja Leemans Amsterdam

Niet afhankelijk van Poetin

Bij de discussie over windmolens gaat het vooral over het belang van de klimaatverandering. Een ander belangrijk argument wordt nauwelijks aangehaald. Namelijk onze toenemende afhankelijkheid van Russisch gas, zeker nu de gaswinning in Groningen toch echt drastisch zal moeten worden verminderd. Natuurlijk zal men zeggen dat Rusland afhankelijk is van inkomsten uit gas dat aan Nederland wordt geleverd. Maar blijft dit zo en houdt dat stand bij grote conflicten? Ook zijn er voor de verwarming van onze huizen alternatieven voor gas. Natuurlijk moet geluidshinder en slagschaduw worden tegengegaan maar horizonvervuiling is te verkiezen boven te veel klimaatverandering en afhankelijk zijn van Poetin.


Henk Groeneveld Zutphen

Privacy en rechtsstaat

Als leerling in vwo 5 die graag rechten wil studeren, vond ik het stuk van Linda Voortman (Opinie, 8 februari) over de nieuwe wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten erg interessant. U stelt de vraag wat er over zal blijven van de vrije rechtsstaat die we tegen terrorisme willen verdedigen, als we voor die verdediging onze burgerrechten op de helling zetten. Het eerbiedigen van de grondrechten staat natuurlijk centraal in onze rechtsstaat. Maar de grondwet bestaat al zeker tweehonderd jaar en nieuwe tijden vragen om nieuwe wetten. Om veiligheidsdiensten een grotere kans te geven om aanslagen te voorkomen zal dit nu eenmaal ten koste gaan van onze privacy, maar ik geloof niet dat hiermee onze rechtsstaat op de helling komt te staan. Daarnaast staat in de nieuwe wet vastgelegd dat inlichtingendiensten voor elke tap toestemming van de minister moeten hebben, dat het besluit van de minister wordt gecontroleerd door een toezichthouder en dat er een speciale commissie van rechters meekijkt. Omdat veiligheidsdiensten de tap scannen naar verdachte gegevens lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat je als onschuldige burger gevaar loopt. Het recht op privacy zal in deze tijd anders geïnterpreteerd moeten worden, als we dit nu niet doen dan wel over tweehonderd jaar.


Emma Koek Duiven

Belastingdienst

Als oud-inspecteur bij de Belastingdienst volg ik het nieuws met grote belangstelling. Vooral de uitlatingen van politici en het hogere management. Het is een schande dat zij meer oog hebben voor lagere personeelskosten dan voor hogere opbrengsten. Iedere controlerende ambtenaar brengt een veelvoud op van zijn eigen salaris.


Piet Crucq Elburg


Het kan niet anders dan dat meer veiligheid ten koste gaat van de privacy

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden