lezersreacties

Commune past in deze tijd

Rob Schouten gaat er in zijn column van 31 mei van uit dat commune verleden tijd is. Bijna 23 jaar woon ik in een woongemeenschap van Centraal Wonen en daar zijn er vele van. Daarbij zijn er nog meerdere vormen van gemeenschappelijk wonen, ook specifiek voor ouderen. Er is juist een tendens voor ouderen om samen te wonen, als oplossing voor de ontmanteling van de thuiszorg. Wat mij betreft is deze vorm van wonen op jezelf en met elkaar door het delen van wasruimte, tuin, bar en fietsenstalling de ideale manier om ten volle van het leven te genieten. Het is mijn overtuiging dat mensen elkaar nodig hebben. Het past toch in deze tijd om dingen met elkaar te delen?

Foekelien Bok Capelle aan den IJssel

Remonstrantse knipoog

Heere Heeresma bevestigt in zijn column van 31 mei een vaker gehoord misverstand. Vrijzinnigheid heeft namelijk niets te maken met 'geloven wat je wilt of zelf bedenkt' maar gaat ervan uit dat je niets kunt of wilt geloven op gezag van anderen. Men ontwikkelt, zeker niet uit gemakzucht, een persoonlijke invulling van zijn of haar geloof en hoeft daarbij niet per se alleen de Bijbel te raadplegen. Bij de remonstranten zijn er vogels van allerlei pluimage en er is gelukkig niemand die anderen de maat probeert te nemen. Vrijzinnigheid heeft als het goed is respect voor andersgelovigen of niet-gelovigen en ook voor de orthodoxie, mits zij niet dwingend is. Al deze invalshoeken kan men binnen de remonstranten vinden. En wat de advertentiecampagne betreft: men neme dit met een knipoog en met een flinke korrel zout.

Frans van den Broeke Barendrecht

Embryo-onderzoek wel ethisch

Het redactionele commentaar op het voorstel tot uitbreiding van de embryowet is voorspelbaar en teleurstellend. (Trouw, 31 mei) De commentator begrijpt kennelijk niet wat het alternatief is, namelijk dierproeven. Die zijn, moreel gesproken, zeker niet ethischer, maar wat ze vooral wel zijn is: niet of onvoldoende doeltreffend. Dat laatste zou Trouw m.i. aan de kaak dienen te stellen. Daarbij: een alternatief voor ongewenste zwangerschap is abortus. Legaal ver voorbij het embryonale stadium. Ook daaraan gaat dit commentaar voorbij. Willen we de interne geneeskunde werkelijk vooruit helpen, dan kan men geen bezwaar hebben tegen embryo-onderzoek

Ed Destrée Hoofddorp

Hoofddoek rechterlijke macht

Het dragen van een hoofddoek blijft taboe voor rechters en griffiers, ondanks het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens dat de rechtspraak daarmee discrimineert (Trouw 1 juni). De rechterlijke organisatie blijft daarmee vasthouden aan neutraliteit van de kleding van de leden van de rechterlijke organisatie. Volgens mij kan de neutraliteit van de rechterlijke organisatie beter tot uitdrukking worden gebracht door de diversiteit in de samenleving in beeld te brengen.

Een publiekrechtelijke organisatie zal eerder als neutraal worden gezien als daarin zichtbaar is dat Nederland een multireligieuze samenleving is. Een verbod op het dragen van een hoofddoek zou betekenen dat stelselmatig één categorie vrouwen de toegang tot de magistratuur wordt ontzegd.

Herman van Bemmel Voorschoten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden