lezersreacties

Fantasie

Boze lezers reageerden op wellicht wat provocatieve columns van Heeresma in deze krant. Maar volgens mij maakt de schrijver enkel gebruik van zijn belangrijkste wapen, de fantasie. Het verslag van een bezoek aan een prostituee, het zal wel denk ik dan. Het doet me denken aan 'Reizen zonder John', het prachtboek van Geert Mak, waarin Mak de rondreis door de VS over doet die John Steinbeck 50 jaar eerder maakte en beschreef in zijn boek 'Reizen met Charley'. Mak vermoedt dat Steinbeck onder tijdsdruk en last hebbend van heimwee een flink aantal scènes en gesprekken heeft gefantaseerd, maar wat doet het er toe? Het gaat om het mooie verhaal. Een columnist is geen journalist, de krantenlezer mag zich toch wel eerst even achter zijn oor krabben voordat hij zich laat uitlokken.


Wouter van Belle Utrecht

Jij-bakken

Koos Dijksterhuis wijst de boeren aan als de eerste verantwoordelijken voor het uitsterven van onze weidevogels. De boeren reageren fel en wijzen naar de consument, de consument wordt boos en wijst naar de overheid. En anders zijn het de predatoren wel. Of de aanleg van snelwegen en huizen. En zo heeft iedereen en alles het gedaan, behalve de aangesprokene zelf. Prinses Irene zei eens: als je naar een ander wijst, wijzen er drie vingers naar jezelf. Wordt het niet tijd dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid oppakt? Dat de consument niet langer het goedkoopste najaagt, maar het beste? Dat de supermarkten niet langer elkáár bestrijden, maar de afbraak van onze leefwereld? Dat de boeren ophouden groen beton te zaaien en dat de overheid er voor zorgt dat dit laatste onmogelijk is? Met jij-bakken is geen vogel gered.


Sybrand van Dijk Sauwerd

Teleurstelling

Ach die Hendrik Gommer toch, ging hij eindelijk iets leuks doen na zijn burn-out en kwam hij uit bij de hunebedden (Trouw, 28 maart). Nu worden wij Drenten omringd door hunebedden en kennen ze als onze broekzak, zeg maar. Ik dacht dus iets nieuws te gaan lezen, dat deze 'geleerde' man met al zijn kennis iets toe kon voegen aan wat we al weten, voelen, ervaren, maar helaas, teleurstelling is mijn deel. Om over zijn persoonlijke ervaring en het overwinnen van zijn doodsangst te lezen is een ding, maar om er een 'soort van' visie aan te ontlenen draagt wat mij betreft geen steentje bij. Een en al clichés.


Lucie Grevink Emmen

Doodeng

Hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Repping wil dat we speciaal voor DNA-onderzoek embryo's gaan fabriceren om erfelijke ziektes te gaan voorkomen (Trouw, 29 maart). Medisch ethicus Bredenoord vreest niet dat dit soort 'kiembaanmodificatie' leidt tot het samenstellen van het 'perfecte kind'. Ook 'heeft een embryo geen gevoel en kan het nog niet lijden'. Ik weet dat niet en hoe weet zij dat? Wat is er mis met acceptatie? Je kunt ook besluiten om niet voor kinderen te kiezen. Prima om ziektes te genezen van mensen die er al zijn. Maar minder zieke nieuwgeborenen, dus perfectere kinderen, 'creëren', vind ik doodeng. Ik vraag me af wanneer we stoppen met voor God te spelen. De techniek schrijdt maar voort. Moet alles watkan, ook maar gebeuren?


Carolien Epping Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden