lezersreacties
Doe normaal
Mark Rutte opende maandag in een brief de aanval op Geert Wilders. Rutte bedient zich in toenemende mate van populistische retoriek, en dat is zorgwekkend. In zijn brief voert de premier een hypothetische eenheid op, verenigd in gedeelde 'normale' normen en waarden. Zonder deze te specificeren stelt hij dat iedereen die ze niet deelt beter weg kan gaan. Allereerst veegt Rutte hiermee iedere notie van pluralisme en individuele zelfontplooiing van tafel; een doodzonde voor een liberaal. Daarnaast ondergraaft deze populistische retoriek de mogelijkheid tot kritische discussie. Iedereen vindt zichzelf 'normaal', en kan dus simpelweg de eigen normaliteit herhalen, zonder naar de 'abnormale' ander te hoeven luisteren. Het is lastig om een antwoord te vinden op de PVV, maar door populisme te normaliseren, stuurt 's lands stuurman de huidige politiek nog verder in gevaarlijk vaarwater.
Albert van Wijngaarden Parijs
undefined
Dictator Trump
Een dictator is een heerser die de werkelijkheid dicteert. Als zijn beeld van de werkelijkheid niet klopt met de werkelijkheid is dat jammer voor de werkelijkheid. Wie zijn de misleiders? Zij die de werkelijke werkelijkheid in beeld brengen. Kortom 'de media', die vervloekte journalisten. Daarom gaat dictator Trump op zoek naar alternatieve feiten. Een nieuw woord voor leugen. De werkelijkheid moet gelogen en verdraaid in beeld gebracht worden. Dat is een bevel. Dit wordt een gouden tijd voor journalisten en linguïsten.
Bram Grandia Doesburg
undefined
Flintstone
Lezer Houben vraagt om minder foto's van Trump (Opinie, 23 januari). Ik heb een prima remedie gevonden om het bombardement van Trumpfoto's draaglijk te maken: denk aan Fred Flintstone. Zelfde dikke kop, zelfde haar, zelfde brulstem, zelfde getuite lippen, zelfde onbeheerste gedrag, zelfde gebrekkige vocabulaire. Nu alleen nog wachten tot hij om Wilma gaat roepen.
Coen Eggen Kelmond-Beek
undefined
Naïef
Lezer Paul Schermers herhaalt zijn bewering dat oorlogen het gevolg zijn van religie. Ergerlijk naïef. Het vooruitgangsdenken aan het eind van de negentiende eeuw was ervan overtuigd dat door ontwikkeling van mens en wetenschap de laatste oorlog wel gevoerd was. Dat beeld is op wereldschaal tweemaal verpulverd. Door twee wereldoorlogen die niet- of antireligieus waren. En van 1763 geanalyseerde oorlogen blijkt 6,98 procent van religieuze aard te zijn. Dat is te veel. Maar geen grond voor het herhalen van een onjuiste bewering. Dat de krant bol staat van de berichten over religieus geweld zegt nog niet dat dit voor de wereld ook opgaat. Kijk maar op Conflictenteller.nl.
Willem de Vos Ede
undefined
Geen religie, meer vrede?
Ik wil de heer Schermers erop wijzen dat verreweg de grootste misdaden in de geschiedenis zijn gepleegd door atheïsten zoals Hitler, Stalin, Mao Zedong, Pol Pot, Kim-il-Sung. Juist door het geloof hebben mensen het nazisme en het communisme overleefd en overwonnen. Als God overboord wordt gezet, kun je ellende verwachten, zie de opkomst van de populisten.
Cor Bakker Emmerich
undefined