lezersreacties

Kennis van uien

Laat ik nou denken dat we in verband met met milieuaspecten en CO2-uitstoot ons eten uit de buurt willen laten komen. Dat geldt dus niet voor uien. In China, Senegal, Costa Rica, Colombia en andere landen mogen ze uien uit Nederland gaan eten (Trouw, 11 januari). Men besteedt zeer veel geld en tijd om dat voor elkaar te krijgen. Zou het niet beter zijn om onze kennis te exporteren? Kunnen de mensen daar zelf goede uien verbouwen. Werk en inkomen, dat zou een unieke samenwerking zijn met de Holland Onion Association.


Maria Verweij Apeldoorn

Veel leven

Hoewel ik bewonderaar ben van Stijn Fens, wil ik toch iets kwijt. Volgens hem zijn de grote protestantse stadskerken doordeweeks van alle leven verstoken: God is alleen op zondagen aanwezig (Verdieping, 14 januari).


Ik weet niet hoe het in de stadskerken is, maar in veel middelgrote en kleinere plaatsen is het juist erg levendig door de week met een veelheid aan activiteiten. Koren, verenigingen, gespreksgroepen, vergaderingen, lezingen , sjoelclub, etcetera. Het aantal vrijwilligers in de kerkelijke gemeenschap door de week is groter dan het aantal kerkgangers op zondag, is de ervaring van de beleidsmakers.


Jikky Grashuis Oldekerk

Nog inkomensafhankelijker

We konden het verwachten. Lezer Nico van der Kolk stelt voor de AOW afhankelijk te maken van het overige pensioen (Lezersreacties, 17 januari). Hij vindt dat een rechtvaardige aanwending van de beschikbare middelen. Ik vind dat zeer onrechtvaardig. Als iemand zijn hele leven de maximale AOW-premie heeft betaald kan dat in 40 jaar zijn opgelopen tot ruim 240.000 euro, gerekend naar de waarde van euro van nu, en daar zou men dan niets voor terug krijgen? Een dergelijke wijziging van de spelregels achteraf zou voor geen enkel private verzekeraar toelaatbaar zijn.


En het is ook niet nodig, want de AOW is al lang inkomensafhankelijk: iemand zonder aanvullend pensioen betaalt geen belasting over de AOW. Met een aanvullend pensioen betaalt iemand al gauw 42 procent of 52 procent belasting over zijn AOW. Dat scheelt 400-500 euro per maand. Moet dat nog inkomensafhankelijker? Zelfs de SP stelt dit niet voor.


Frans Dijkstra, Ommen


Noflik (novluk)


It giet oan, klune, oant moarn en fierljeppen zijn Friese woorden, die vrij algemeen bekend zijn. In het rijtje gelukswoorden in alle talen ( Tijd, 14 januari)past heel goed het Friese woord 'noflik'. Het Fries is tenslotte onze tweede officiële landstaal en mag daarom niet ontbreken.


De vertaling van 'noflik' heeft meerdere woorden nodig en is de overtreffende trap van: gezellig, aangenaam, ongecompliceerd, plezierig, gerieflijk, rustig, ontspannend, knus en gemoedelijk. Het kan dan om een noflik avondje met vrienden of familie of een dagje uit gaan, maar ook om noflik op de bank een boek te lezen. In noflik Frysk hynder is vooral een rustig en nobel Fries paard.


Het woord noflik draagt zeker bij aan het (Friese) geluksgevoel.


Sjoukje Eringa Rijs

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden