lezersreacties

Buitenbeentje

Wat herken ik mij enorm in het opiniestuk van Vincent Fiddelaar over het samenvoegen van niveaus (Opinie, 31 augustus). Op de basisschool had ik veel vriendinnen, totdat ik in groep 7 en 8 het buitenbeentje van de klas werd: ik was te slim. Wat was het voor mij een opluchting om naar het atheneum-plus te mogen. Daar hoorde ik er helemaal bij en kon ik mezelf zijn. Ik heb er mooie vriendschappen gesloten. Ik heb overigens ook vrienden overgehouden aan mijn bijbaantje in de supermarkt: met mensen van alle denkbare niveaus en achtergronden.

Myrthe van Driezum Zwolle

Repressief atheïsme

Heere Heeresma verdedigt het besluit van Franse burgemeesters de boerkini op Franse stranden te verbieden (Trouw, 30 augustus). Hij vindt de boerkini een kwaadaardige uiting van regressieve islam. Als hij daar gelijk in heeft, is een verbod niet bepaald een overtuigende maatregel. Vrijheid verdedigen met vrijheidsbeperking is niet sterk. Overtuigen doe je met overreding en debat. Een verbod zal het wantrouwen van moslims tegen onze 'vrije' samenleving alleen maar versterken. Je doet dan zelf wat je in Iran of Saudi-Arabië veracht: repressie van kledingkeuze. Daar is bedekkende kleding verplicht, in Frankrijk is die verboden. Het valt mij op dat het atheïsme, waarvan Heeresma een verklaard aanhanger is, steeds meer op een repressieve religie begint te lijken.

Bert van der Spek Haarlem

Zwakte

Hoera! Na Ephimenco heeft ook Heere Heeresma door dat de boerkini niets heeft te maken met de vrijheid van cultuur, maar alles met het zich niets aantrekken van de cultuur van de autochtone bevolking. Het constant opdringen van regels van de islam doet het ergste vrezen en tekent de zwakte van de westerse wereld.

Ron Keet Roswinkel

Zwerfvuil

Het voorstel om zwerfvuilveroorzakers te beboeten (Lezersreacties, 30 augustus) is, hoewel goedbedoeld, nagenoeg onuitvoerbaar: de pakkans is kleiner dan getroffen te worden door de bliksem. Ik raap al drie jaar zwerfvuil bij Utrecht. In die tijd heb ik ruim 20.000 stuks rommel opgeruimd, waarvan 60 tot 70 procent bestaat uit petflesjes en blikjes. Ik ben in al die tijd exact twee statiegeldflessen tegengekomen. Een beter pleidooi voor uitbreiding van statiegeld kan ik me niet voorstellen.

Olav Blom Utrecht

Airbnb

Mooi dat Trouw zich voegt in het aanzwellende koor tegen Airbnb. Zoals het ook elke keer weer fijn is hoe de krant zich inzet voor vergroening van de aarde. Maar was het dan niet consequenter geweest als de rubriek 'Reizen' van 27 augustus niet zo'n onkritisch pleidooi had gehouden voor het 'voor een prikkie' per EasyJet naar het zuidelijke Dubrovnik reizen, waar de oorspronkelijke bewoners nu op schandelijke wijze door Airbnb's worden weggejaagd? Er moeten toch leukere en verantwoordere methoden zijn om met weinig geld van je vakantie te genieten? Nu lijkt het of Trouw fel tegen de Airbnb's in Amsterdam is, maar er ondertussen in andere landen graag gebruik van maakt.

Reinjan Mulder Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden