lezersreacties

Emancipatie een succes?

'Het is de hoogste tijd om ook mannen de voordelen van de emancipatie te gunnen', schrijft Siep de Haan (Opinie, 21 oktober). Pardon? Ik blader een paar bladzijden terug. 90 procent van de meisjes in ontwikkelingslanden moet gedwongen trouwen, kinderen baren en werken, lees ik daar. En 'elke 36 uur wordt een vrouw omgebracht in Argentinië. Er zijn duizenden aangiften van seksueel geweld per maand'. Hoezo is de emancipatie voltooid? Natuurlijk gun ik jongens meer mannelijke rolmodellen in het onderwijs. Maar het gebrek hieraan is een (westers) verschijnsel van de afgelopen twintig jaar; meisjes hebben decennialang uitsluitend mannelijke leraren gehad. Zolang echter de positie van meiden wereldwijd verre van gelijk is aan die van de jongens, vind ik het nogal aanmatigend om te beweren dat jongens het moeilijk hebben en dat de emancipatie van vrouwen 'een groot succes' is.

Olga Leever Utrecht

PvdA niet uit de media te slaan

Politicoloog Ruud Koole slooft zich uit voor de leiderverkiezing in de PvdA: 'goed voor de democratie, kiezers hebben zo een echte keuze', terwijl politicoloog Joop van Holsteyn er gehakt van maakt: 'de partij gedraagt zich als een klein kind' (Opinie, 22 oktober). Voor mij blijft de vraag of de inhoud - mogelijk door opiniepeilingen gedreven - niet verder naar de achtergrond verschuift naarmate de drang naar publiciteit (en zetels) groter wordt. Dat laatste 'mag nooit het hoofddoel zijn', zo tipt Koole het schijnbaar argeloos aan. Maar ik zie nu al weken de discussieprogramma's op onevenredig bevolkt door PvdA-kopstukken, net zoals de onafhankelijke dagbladen welhaast overstromen van commentaren, meningen en artikelen over deze partijpolitieke aangelegenheid. Andere partijen doen gewoon hun best, maar de PvdA kon wel eens de slimste blijken te zijn.

Abram Blaak Hoogezand

Taxichaos is een blamage

Wat een blamage als je als buitenlander op Schiphol een taxi zoekt (Trouw, 22 oktober). Pas kwam ik op Gatwick Airport bij Londen aan en vroeg om een taxi. Bij een loket geef je je naam op, en je neemt plaats in de wachtkamer. Al gauw word je omgeroepen en een vriendelijke chauffeur draagt je bagage naar zijn taxi. Hij brengt je voor een heel redelijke prijs naar je bestemming. Een voorbeeld voor Schiphol.

Wil Herstel Zevenaar

Gekleurd

Ik verschiet van kleur, als ik weer een gekleurd artikel lees (Trouw, 21 oktober). Wekker kent toch de uitdrukking: 'Tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren'. Mijn Marokkaanse buurvrouw (drie kinderen) woont hier al meer dan dertig jaar, spreekt nauwelijks Nederlands en kan lezen noch schrijven. Ze hebben een schotelantenne op hun balkon. Mijn Turkse buurvrouw (drie kinderen) woont hier vijf jaar, spreekt geen Nederlands. Zij heeft een schotelantenne op het balkon. Mijn Poolse buurvrouw (Nederlandse echtgenoot, twee kinderen) woont hier twintig jaar en spreekt gebrekkig Nederlands. Ze hebben een schotelantenne op de schuur. Ik hoop dat hun kinderen gestimuleerd worden, maar zie het somber in. Dus hulde aan Ephimenco, die een gedeelte van de achterstand verklaart.

Karin van der Beek Den Haag

Kromme regels

Een collega moet afscheid nemen. Na drie tijdelijke contracten wil de werkgever de collega niet vast aannemen. De werkgever wil niet meer vaste werknemers. De collega functioneert uitstekend en vindt het leuk werk. Wellicht had de collega een volgend tijdelijk contract gekregen als dat volgens de WWZ-regels mogelijk zou zijn. De collega is ouder dan vijftig Weer iemand in de WW door de kromme regels. Proficiat minister Asscher met die fantastische Wet werk en zekerheid.

G. Kappé Veldhoven

Walen zijn rancuneus

Als Vlaming die al meer dan veertig jaar in Nederland woont, reageer ik op de verschillende artikelen gewijd aan de Waalse deelregering die dwars gaat liggen bij een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. Wat ik mis, is de ware reden van de opstandigheid: rancune of revanche van de linkerzijde van het Waalse politieke forum. Ze zijn buitenspel gezet bij de vorming van de federale regering, maar hebben de macht in de Waalse deelregering. Vanwege hun uitsluiting grijpen zij nu hun kans om zich te laten gelden. Dat kan, omdat de drie Belgische deelregeringen het verdrag moeten goedkeuren. Zo zitten de verhoudingen in elkaar - triest - en dat kan leiden tot de bizarre situatie waarmee de EU thans te maken krijgt.

Jo Vossen Frederiksoord

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden