lezersreacties

Kaalslag

Steeds meer wordt duidelijk hoe onzorgvuldig en ondoordacht het kabinet-Rutte I te werk is gegaan. Een kaalslag voor onder meer onderwijs, cultuur en milieubeheer zijn het gevolg. Dat geldt ook voor ontwikkelingssamenwerking (Trouw, 5 oktober). Schokkend omdat er zoveel signalen waren gegeven dat bot bezuinigen alleen maar grote schade aanricht en op termijn kostenverhogend werkt omdat herstelmaatregelen noodzakelijk zijn.

Ad van der Waals Leiden

Marktwerking in de zorg

Hartgrondig oneens, dat was mijn eerste gedachte bij het lezen van het hoofdredactionele commentaar (Opinie, 5 oktober). Het is een koud kunstje om de SP vanuit een bureaustoel af te breken en hun plannen met de zorg als gevaarlijk te betitelen, nadat ze eerst een goedkeurend schouderklopje hebben gehad.

Met dit commentaar schaart u zich achter die partijen die de totale marktwerking propageren en geen oog hebben voor solidariteit. In de zorg past geen marktwerking, om de doodeenvoudige reden dat gezondheid niet te koop is. Het strekt u tot eer dat u in dezelfde krant een psychiater en een Kamerlid van de SP aan het woord laat die alle nadelen van het huidige systeem op een rij zetten en uitleggen waarom een nationaal zorgfonds beter is voor iedereen. Blijven sleutelen aan een in de basis verkeerd stelsel heeft evenmin zin. Elk systeem dat niet op solidariteit maar op winst is gericht, leidt tot nog meer tweedeling dan wat zich nu al aftekent.

Krijn Coppoolse Wijhe

Vrouw als premier

Het artikel in Letter en Geest (1 oktober) waarin het gaat over een vrouwelijke premier in Nederland, spreekt mij erg aan. Er zouden, naar mijn mening, meer vrouwen op bestuurlijke functies moeten komen, en zeker ook in het parlement.

Vrouwen zijn doorgaans kordater, meer to the point, vatten de koe bij de horens en oreren niet eindeloos, blijkt uit de Kamerdebatten. Mocht onze huidige minister-president Mark Rutte het veld moeten ruimen, dan zou dat jammer zijn. Maar mocht een vrouw zijn plaats innemen, dan is dat een alleszins acceptabele wisseling van de wacht en veelbelovend.

Nico van der Meer Schore

Achteloos

Linda Voortman uit kritiek op het achteloze gebruik van het gegeven dat 1 op de 7 zwangerschappen eindigt in abortus door de SGP (Opinie, 4 oktober). Opmerkelijk is dat zijzelf ook nogal achteloos omspringt met dit cijfer. Zij stelt dat 1 op de 7 vrouwen in haar leven voor de zware keuze voor abortus komt te staan. Ze vergeet dat er ook vrouwen zijn die net zoveel moeite hebben gehad met hun keuze, maar die niet voor abortus gekozen hebben.

Voortman pleit voor het afschaffen van de wettelijke bedenktijd van vijf dagen. Volgens de overheid is de bedenktijd er om vrijwillig en welbewust te kunnen kiezen voor een abortus. Ook de behandelend arts moet hier zeker van zijn. Pas als aangetoond is dat er geen enkel verschil is tussen de keuze die vrouwen tijdens deze twee gesprekken willen maken, lijkt het mij zinnig om deze bedenktijd af te schaffen.

Ruben Altena Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden