lezersreacties

Samenleving als bedrijf

Wat een mooi gebaar van minister Edith Schippers (Trouw, 6 september). We moeten onze cultuur verdedigen en ons met elkaar verbonden voelen. Ze zwakt het zelf echter alweer af als ze stelt dat je onze samenleving moet zien als een bedrijf. En ze stelt ook dat een reorganisatie onontkoombaar is. Dan weet ik alweer voldoende. Het komt niet uit haar hart, maar uit de koker van een politica die al bezig is met de verkiezingen van maart 2017. Dat is haar goed recht, maar klets dan niet over normen en waarden.

Bart van Galen Amsterdam

Cursus

Als minister Schultz Van Haegen de maximumsnelheid verhoogt van 120 naar 130 kilometer per uur, dan is ze een norm aan het bijstellen. Als ze daarbij voorbijgaat aan de kwalijke kanten van die maatregel voor mensen en milieu, treedt ze de onderliggende waarden met klompen aan de voeten. Het zou natuurlijk mooi zijn wanneer de VVD de waarden ontdekt die onze samenleving kunnen dragen. Maar dan moet je op dat punt toch wel wat beter gestoffeerd zijn. Als waarden voortkomen uit het huidige denken van de VVD, lijken het waarden te zijn om anderen de maat te kunnen nemen. Als je dan achteloos aangeeft dat dit natuurlijk niet kan op basis van de regels van de Bijbel, dan weet je weinig van het Evangelie. Dat geeft geen ge- of verboden. Daar gaat het over gelijkheid, medemenselijkheid en integriteit. Vanuit die waarden kun je in de politiek vragen stellen of wetten en besluiten aan die waarden voldoen. Dan komt de medemens in zicht. Een kleine cursus waarden en normen voor VVD'ers zou een goede stap zijn!

Henk Rusch Emmeloord

Utopisch

Op zich heel goed dat Agirdag en Merry pleiten voor meer zwarte docenten en schoolbestuurders op zwarte scholen alsmede voor meer aandacht voor niet-Europese culturen, talen en geschiedenis (Opinie, 7 september). Toch lijken ze te vergeten dat we ons hier in Nederland bevinden en dat dit land in Europa ligt. Niet geheel onlogisch dat we ons vooral richten op het Nederlands en wereldtalen én dat we met een Nederlands oog naar de geschiedenis kijken. Overal ter wereld zijn regeringen en scholen tamelijk 'regio- en natie-centrisch'. Volgens mij zijn we in Nederland dan nog best breed georiënteerd. Ook ik had het liefst één grenzeloze, homogene wereld, maar voorlopig is dat zeer utopisch.

Roland Danckaert Herkenbosch

Ook uit de kast als koe

Het artikel over Bambi-Berend en zijn/haar liefde voor paarden (Trouw, 6 september) bracht een fietstochtje met mijn zus in herinnering in het voorjaar van 2011 in Renkum. Zij wilde mij iets bijzonders laten zien: een damhertje dat al maanden vertoefde tussen zes blaarkopkoeien en opgenomen was in de kudde. Damherten komen blijkbaar niet alleen uit de kast als paard.

Martine Koppenhol Utrecht

Landgenoot

Waar gaat dit naar toe? Bepaalt Ankara/Erdogan wat Mark Rutte mag zeggen over een zich in het openbaar misdragende landgenoot? Het wordt hoog tijd dat dit verandert.

Pieter Paulusma Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden