lezersreacties

Voordeel van de twijfel

Mark Rutte en andere VVD'ers zeggen dingen die eerder vooral uit de hoek van het CDA of de PVV kwamen. Zowel Nelleke Noordervliet als Christ'l Dullaert doen het af als goedkope verkiezingsretoriek (Opinie, 10 september). De laatste adviseert de VVD zelfs om er snel mee op te houden omdat het bij waarden en normen 'alles of niets' zou zijn (om de column vervolgens af te sluiten met 'Ik blijf daarom lekker in het midden').

In tegenstelling tot alle argwanende reacties word ik juist blij van een partij die leert van wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Die bereid is om haar standpunten bij te stellen in plaats van alsmaar de stokpaardjes van andere partijen af te blijven branden. Naïef? Misschien wel. Maar ik geef ze graag het voordeel van de twijfel. Hardnekkig vast blijven houden aan wat je ooit vond staat garant voor weinig constructief samenwerken. Iets dat we ook in de komende jaren hard nodig zullen hebben.

Ad Gerrits Nijmegen

Niet vanzelf over

In de rubriek 'De Opvoedvraag' wordt als advies gegeven voor het probleem van de pleisterpaniek "negeren en de angst van het (8-jarige) meisje respecteren door haar met rust te laten" (Trouw, 7 september).

Helaas gaan deze klachten bijna nooit vanzelf over, eerder hebben ze de neiging zich uit te breiden en zich te versterken. Handiger zou het zijn het meisje in kleine, overzichtelijke stapjes te laten wennen aan pleisters: plaatjes van pleisters bekijken, een winkel binnengaan waar pleisters worden verkocht, een losse pleister zien, daarna een te voelen etcetera.Deze 'exposure'-techniek is effectief en levert in korte tijd resultaten op.

Elise Poppema (kinderpsycholoog)

Oosterbeek

Mij overtuigen

Oproep aan Ephimenco en Rob de Wijk: Jongens, jullie hebben allebei (een soort van) gelijk. Waarom dat gehakketak op elkaar? Blijf alsjeblieft schrijven om míj te overtuigen en niet 'die ander'.

Jan de Jong Lelystad

Levenseinde

Wat een prachtig stukje schreef Bert Keizer over zijn werkzaamheden bij de levenseindekliniek (Verdieping, 9 september).

Het raakte me om enig inzicht te krijgen in de complexiteit waar euthanasie mee gepaard gaat in alle facetten van het leven, zoals Keizer schrijft. Zijn artikel geeft vertrouwen en hoop, hoe ironisch dat woord ook mag klinken in deze setting, dat naarmate je iets vaker doet, je het beter gaat doen. Bijna net als strijken in zijn geval.

Gery de Groot Huizen

Vreugde

Partijprogramma's doen mij denken aan een oud gezegde: "Veel beloven en weinig geven, doet een gek in vreugde leven".

W van Duuren Rotterdam

Empathie

De strip van Pieter Geenen op pagina 2 zal ik geen dag overslaan. Ik vind er scherpe observaties en prikkelende stellingnames - met een glimlach. Af en toe verwijs ik ernaar in gesprekken met mijn leerlingen of anderen.

Maar soms schuurt het me te erg. Afgelopen zaterdag bijvoorbeeld (Trouw, 10 september). Zou Geenen een strip tekenen waarin Anton Dingeman zich verdiept in het stemgedrag van Allah en Mohammed? Niet waarschijnlijk - en sommigen worden daar boos om, want het riekt naar (verwerpelijke?) zelfcensuur. Maar fijngevoeligheid voor wat voor anderen heilig is, is vooral een kwestie van beschaving en van empathie. Die vorm van 'zelfcensuur' is zeker niet verwerpelijk.

Henk Vermeulen Ouderkerk a/d IJssel

Verschijning

Stomverbaasd las ik de omschrijving van hoogleraar Shuttleworth die auteur Elleke Bal gaf in het artikel 'De loden last van een moderne tijd' (Verdieping , 10 september): 'Een tengere vrouw in een bloemetjesjurk zonder mouwen'. Wat voegt haar verschijning toe aan de inhoud van haar relaas? Als het zo belangrijk is dat we weten hoe deze hoogleraar eruit ziet, had ik liever een foto bij het artikel gezien.

Hanneke de Zeeuw Zeist

Geraakt

Kwam er een traan of een snik? Of allebei? Het artikel 'Zo dom was ik dus niet' over Astrid Oosenburg raakte me (Verdieping, 9 september).

Ik heb het opgestuurd naar mijn kinderen met de woorden: 'Dit is waarom ik altijd PvdA heb gestemd en (waarschijnlijk) ook blijf stemmen'.

René Rosmolen Hoogland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden