lezersreacties

Gewone mensen

Elke dag hoor ik in het nieuws politici en andere partijen praten over gewone mensen. Dat ervaar ik als zeer storend. Wie worden er in hemelsnaam mee bedoeld. Ooit een normaal mens ontmoet? Ik niet, laat staan de gewone mens. We zijn allemaal mens en als er een specifieke groep wordt bedoeld, benoem die groep dan zo helder mogelijk.

S. Vos Oisterwijk

undefined

Bewaren

Er zijn nogal wat artikelen uit Trouw, die ik als knipsel bewaar. De bijdrage van Jean-Jacques Suurmond 'De Trump in ons' hoort daar zeker bij (Trouw, 14 februari). Bijzonder verhelderend.

D. Roos Zetten

undefined

Geraakt

Juist als overtuigd atheïst lees ik al enkele jaren 'gretig' Trouw. Religie, filosofie, de columns van Ephimenco, Akkerman, Keizer, Fens, Suurmond en anderen, ik smul ervan. Al moet ik toegeven dat de schrijfsels van laatstgenoemde vaker ergernis dan vreugde bij me oproept. Wellicht de resten van een verdwenen jeugd vol kerkelijke trauma's. Nee, dan lees ik liever de sprookjesaanbidder Stijn Fens. Juweeltjes af en toe, en toch moet ik niets van het katholicisme hebben.

Maar dan deze dinsdag: 'Wie zonder oordeel naar zichzelf kijkt, merkt dat zijn hart geleidelijk groter wordt. Je krijgt ruimte om de minder leuke of vreemde dingen in jezelf te aanvaarden. Daarom kunnen we ook de vreemdeling en de totaal andere God verwelkomen.' Alsof ik in mijn loge van de vrijmetselarij zit. In exact dezelfde geest compareren wij. Elke broeder brengt zijn eigen God mee of laat 'm thuis, zoals ik. 'Op U komt het aan' en 'Ken Uzelve' gaan inderdaad hand in hand. Voor het eerst dat Suurmond mijn hart heeft geraakt.

Gijsbert van Maaren Weert

Win-winsituatie

Een op de zeven kalfjes die direct na de geboorte van hun moeder gescheiden worden sterft in het eerste levensjaar (Trouw, 14 februari 2017). Deze schrijnende cijfers illustreren niet alleen hoezeer kalveren in de melkveehouderij 'bijproduct' zijn, maar ook hoezeer boeren zichzelf in de huidige geïndustrialiseerde vorm van veehouderij voorbijlopen.

Dat jaarlijkse kalf moet er komen om de melkproductie veilig te stellen, maar tijd voor dat kalf is er niet. Dit probleem kan opgelost worden door de koe weer zelf voor haar kalf te laten zorgen. Een win-winsituatie: moederdieren, ook op de boerderij, zijn er bij uitstek voor geschikt om hun jongen groot te brengen, en de boer wordt ontlast van de ondankbare taak om, naast de drukke bedrijfsvoering, ook nog voor moederloze kalfjes te moeten zorgen. Het kost wat melk, maar er komt tijd en rust voor in de plaats.

Lidy Pelsser Eindhoven

Verbinden

Wat een uitstekend nieuws. Een debat tussen CDA, PvdA, GroenLinks, D66 en SP. De gedroomde regering. Zonder PVV en VVD. Als deze partijen zich in het debat uitspreken voor een fatsoenlijke coalitie na de verkiezingen krijgen ze samen zeker meer dan 75 zetels.

Verbinden is beter dan verdelen! De grootste zal dan de premier leveren. Ik kies hier voor.

Onk Maas Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden