lezersreacties

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Christelijke feestdagen

Naema Tahir heeft helemaal gelijk als zij stelt dat de christelijke feesten uitgekleed worden en zo hun historische betekenis en beleving verliezen (Opinie, 24 november). Ook heeft ze gelijk als ze Pasen en het kruis koppelt, want zonder kruis geen opstanding en hoe meer je meelijdt, hoe groter de blijdschap is op Pasen. Kijk naar en beleef 'The Passion' of de Matthäus-Passion en Pasen spreekt. Het is de gemakzucht van deze maatschappij door zich nergens meer in te verdiepen, die ervoor zorgt dat alle christelijke feesten verbleken. Bedankt Naema, voor het signaleren van dit verschijnsel.

Dick Piket Dordrecht

undefined

Defensief racisme

In zijn column over defensief racisme wijst Ephimenco (Trouw, 24 november) ons op een belangrijke ontwikkeling. Bij ons in de dorpen van de Wieringermeer wordt de komende maanden veel voor vluchtelingen georganiseerd, o.a. spelletjesmiddagen en een Sinterklaasviering. Als goedwillende mensen dan steeds horen dat ze toch verkeerd bezig zijn, schept dat onbegrip en verwijdering. Racisme is wel het laatste waar de meeste vrijwilligers aan denken. Wel is het heel belangrijk dat politici en leidinggevenden meer oog krijgen voor discriminatie op het werk of op school. Als gevoelens van onbehagen en onbegrip blijven voortbestaan, is dat zeer schadelijk voor onze samenleving en speelt het bepaalde groepen sterk in de kaart.

Egbert Kats Slootdorp

undefined

Socialer Nederland

Het artikel 'Voorkom een Nedertrump' van Marco Dijkstra (Opinie, 24 november) heeft mij in het hart geraakt. Hij slaat precies de spijker op z'n kop. Ik zou hem graag willen bedanken voor zijn bijdrage aan hopelijk een socialer Nederland. Geweldig dat zo'n jonge student deze visie uitdraagt.

Geu Sturing (71 jaar) Hoogeveen

undefined

Kuitert

Ik was werkzaam als humanistisch geestelijk verzorger in de ouderenzorg. In het huis waar ik werkte, woonden mensen van diverse levensbeschouwelijke richtingen. De boeken van Harry Kuitert (de Verdieping, 24 november) waren voor mij van belang om te begrijpen waar bewoners mee zouden kunnen worstelen. Om tot een gesprek te kunnen komen waarin levensknopen verhelderd kunnen worden, moest ik immers wel leren verstaan waar de worsteling zich afspeelde. Soms waren deze boeken ook voor de bewoner zelf een eyeopener. Goed dat er zo'n goede denker en schrijver is.

Hilda Schipper-Baptist Veendam

undefined

Ontwikkelingshulp Groningen

De verkiezingen komen eraan en alweer vraag ik mij af: is er deze keer een politieke partij die het opneemt voor Groningen? Na de vele miljarden aan aardgasbaten die Nederland cadeau kreeg is het toch onbegrijpelijk dat we die provincie met de gebakken peren laten zitten? De 400 miljoen die de Nam (Trouw, 24 november) daar tot nu toe aan uitgegeven heeft, is toch een peulenschil? Ik stel voor: een soort ontwikkelingshulp voor Groningen, ook voor de opgelopen psychische schade, ruimhartig en snel. Ik zie de komende partijprogramma's vol verwachting tegemoet.

Frans de Vries Doetinchem

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden