lezersreacties

Botsing met meisje

Met genoegen de column van Jamal Ouariachi gelezen (Trouw, 12 juli). Er is hoop. Gisteren botste in de supermarkt een dromerig meisje tegen mijn winkelwagen. Ik kreeg daar niet eens de schuld van. De moeder verontschuldigde zich en zei tegen haar dat ze uit moest kijken; er waren ook andere mensen in de winkel. Er is een kentering gaande. Ook in Nederland.

Hannie Nagel Dronten

undefined

Radicalisering

Supporters van Israël kunnen het niet laten critici voor antisemiet uit te maken. Marcel Prins en Bart van der Schelde doen dit met Abou Jahjah (Opinie, 11 juli). Het advies om Jahjahs gedachtengoed te bestrijden in plaats van de dialoog te zoeken is juist een recept voor ongelukken. Het gaat hen er om terechte kritiek op Israël te bestrijden door de boodschapper aan te vallen. Dat is hypocriet. Daar trappen jongeren met een moslimachtergrond heus niet in. Dat leidt tot meer vervreemding, tot meer radicalisering aan beide zijden. Er moet juist wederzijds begrip gekweekt worden, en daarom is mijn advies: kijken naar Jahjah in 'Zomergasten'.

Jaap Bosma Hoogezand

undefined

Navo: verstandiger zijn

Trouw wijdt een commentaar aan de Navo-reactie op het veroveren van de Krim en het onruststoken in Oekraïne door Rusland (11 juli). Het is overduidelijk dat het eens zo trotse Russische volk zich onder leiding van Poetin verlaagt tot liegen, bedriegen en bedreigen. Het zij zo. Het onderliggende sentiment dat Rusland zich door de Navo bedreigd voelt mag echter ook wel eens serieus genomen worden. De installatie van een raketschild wordt gemotiveerd als een afweer tegen mogelijke raketten vanuit Noord-Korea en Iran. Dit is belachelijk. Het is invoelbaar dat Rusland dit schild ervaart als een maatregel om zijn raketten te onderscheppen waardoor het machtsevenwicht wordt doorbroken. De Navo zou verstandiger moeten zijn, zelfs en vooral als Rusland zich onverstandig gedraagt.

J. Heeringa Moordrecht

undefined

Bakhuizen ook een enclave

Een mooi kijkje in de katholieke enclaves in Fryslân (de Verdieping, 12 juli). En inderdaad voor een inwoner van een dorp ruwweg tussen Reahûs en Blauhûs zijn beide hoge kerktorens in het open landschap van verre te zien. Zo vormen ze een baken in hun omgeving. In het overzicht van enclaves mis ik Bakhuizen in Gaasterland. De kerkgemeenschap aldaar ontstond vanuit het Benedictijner Odulphus-klooster in Stavoren. Bakhuizen kenmerkt zich door een hechte gemeenschapszin rond zijn parochie. Op steenworp afstand was de rooms-katholieke kinderkolonie Mooi Gaasterland, gerund door nonnen van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart. Het gaf heel wat commotie toen de nonnen de laan uit werden gestuurd.

Hans Nieuwenhuijsen Folsgeare

undefined

Schaamte voor afbraak

Het UWV heeft aangeven dat bepaalde groepen te ingewikkeld zijn voor de automatiseringssystemen en dus niet geholpen kunnen worden (Trouw, 11 juli). Ik schaam mij voor de afbraak van dienstverlening aan kwetsbare burgers. Dat is zo langzamerhand schering en inslag, een rijk land als Nederland onwaardig.

J.W. Nieuwenhuis Groningen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden