lezersreacties

Doodstraf

Lezer Rob Dijkstra (Opinie, 21 juli) verbaast zich over de ophef inzake eventuele herinvoering van de doodstraf in Turkije. Dit in relatie tot de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten en China. Maar deze twee landen hebben geen voornemen om lid van de EU te worden. Turkije wil dit wel en het wettelijk kunnen toepassen van doodstraf en een (beoogd) lidmaatschap van de EU zijn onverenigbaar met elkaar. Daarom is de ophef volstrekt terecht.

Bas de Haas Driebergen

Muisstil over kliklijn

Toen een paar jaar geleden Geert Wilders een kliklijn instelde met betrekking tot mogelijke klachten tegen Polen, spraken diverse politieke partijen daar terecht schande over. Nu Erdogan een kliklijn ingesteld heeft waar Turken die in Nederland wonen hun landgenoten, de buurman of buurvrouw aan kunnen geven, alleen omdat die een andere mening is toegedaan dan dictator Erdogan voorstaat, zijn diezelfde politieke partijen ineens muisstil. Je hoort ze niet.

Hans van Rossum Dordrecht

Turken, kijk vooruit

De krant meldt dat ruim vijftig procent van de Turken in Nedeland achter Erdogan staat (Trouw, 19 juli). Dat is het percentage Turken dat achterom kijkt. Turken die tegen Erdogan zijn, kijken vooruit. Turken zouden meer kennis moeten nemen van de inzichten van professor Hofstede. Hij maakt onderscheid tussen echte democratieën, waarbij de oppositie over de schouder van de regerende partijen meekijkt, het zogenaamde parallel regeren, en dictaturen of democratische dictaturen die serieel van aard zijn. Dat gaat als volgt.

Fase 1: Een nieuw regime verdrijft een corrupt regime en voert hervormingen door en wint daar veel goodwill mee. Daar is Erdogan goed in geslaagd.

Fase 2 is het verstevigen van de machtsstructuur door oppositie te elimineren. Deze fase is nu volop in gang gezet. Eén Nederlander ontslaan blijkt moeilijker dan 50.000 Turken. Slaagt Erdogan, dan komt fase 3: een periode van corruptie en nepotisme. Vingeroefeningen zijn al gedaan. Fase 4 is een fase van anarchie waarin de oppositie met geweld het corrupte regime omverwerpt.

Mijn advies: Turken wees dankbaar voor wat Erdogan voor je land heeft gedaan, maar stop hem nu. Als Turkije ook een parallelle democratie wordt, dan wordt visumvrij reizen en aansluiting bij Europa a piece of cake. Ik wens de Turken peace en cake.

Thom Langerak Zandvoort aan Zee

En maar klagen

Wat heb ik te doen, met dit jonge gezin (Opinie, 21 juli). Dubbel inkomen, drie kinderen, en maar klagen. Structureel minder werken kan niet , in verband met de eventuele carrières die aan de wilgen zouden kunnen worden gehangen. Een mooie oplossing zou zijn: huur iemand in die allerlei klussen zou kunnen opknappen; natuurlijk wel iemand met een rijbewijs. Maar ja, dat kost een cent en dat mag niet.

A.G.Blokland-van Leeuwen Den Haag

Windmolens aan zee

Toeristen blijven niet weg van de kust door windmolens blijkt uit een gesprek met drie van hen (Trouw, 21 juli). Ook als dit zo is, zou het niet goed zijn als de bescherming van ongerepte kusten afhangt van de gevolgen voor het toerisme. Het zijn immers waarden op zich en niet alles hoeft te worden afgemeten aan het economisch belang. Denk daarbij ook aan het Waddengebied. Bovendien was er een tijd terug juist nog veel verontwaardiging over het bebouwen en aantasten van diezelfde kust. Minister Schultz moest haar vrijheid-blijheid-beleid voor gemeenten schielijk intrekken. Toch zouden veel toeristen vast ook geen bezwaar hebben gehad tegen wat extra huisjes.

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Kans voor Russische sporters

Het Internationaal Olympisch Comité dreigt Rusland uit te sluiten van deelname in Rio. Daarmee wordt niet alleen de staat Rusland afgestraft, maar ook alle Russische sporters als persoon getroffen. Ervan uitgaande dat ze in het 'systeem' als individu moeilijk aan het doping-regime konden ontkomen, verdienen ze een kans in Rio. Bij een transparant en sluitend dopingcontrolesysteem kunnen ze laten zien wat ze werkelijk waard zijn.

Piet van Stratum Waalre

Orgaandonatie

Anne Bos klaagt over weinig donoren onder niet-westerse allochtonen (Trouw, 21 juli). Waarom wordt het gebod 'wat gij wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander' niet toegepast op orgaandonatie? Als jij wilt doneren, kun je verwachten dat een ander zijn of haar orgaan afstaat aan jou. Geen donorcodicil? Dan ook geen recht op een orgaan van een ander.

Simpel systeem.

Rob van Hest Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden