lezersreacties

Blij met Jan Terlouw

Jammer dat Trouw (2 december) de inspirerende lezing van Jan Terlouw in DWDD direct koppelt aan de verkiezingstijd: 'Zijn comeback komt voor D66 als geroepen'. Daarmee geeft u aan dat u de essentie en het gewicht van zijn toespraak niet begrepen hebt. Ik heb niet op D66 gestemd en ga dat ook nu niet doen. Maar ik ben blij dat er in deze tijd charismatische mensen als Terlouw zijn die de kunst verstaan ons allen in het hart te raken als het gaat om de ernst van het klimaatprobleem en het wantrouwen in de samenleving en de politiek. Terlouw staat daarbij mijlenver boven alle politieke partijen, maar midden in de samenleving.

Roelinda Alkema Linde

undefined

Seksbeluste corpsballen

Ephimenco (1 december) wijst 'niet-westerse immigratie' aan als de bron van straatintimidatie. Daders zijn lompe, immer seksbeluste en zeer vrouwonvriendelijke moslimmannen. Mag ik hem herinneren aan onze studentencorp0ra (bijvoorbeeld Vindicat), die vrouwen degraderen tot 'gleuven' en 'dozen'? Verontrustend dat dit onze toekomstige artsen, advocaten en politici zullen zijn.

Anneke Bakker Assen

undefined

Stel nu ook eens de hamvraag

'Levend ben je nooit voltooid', kopt de Verdieping (1 december). Zelden of nooit heb ik de filosofie zó zien misbruiken om mensen te bevoogden. 'Kan een mens eigenlijk wel dood willen?', filosofeert Van Tongeren. 'Het begrip "voltooid leven" is een existentieel, filosofisch vraagstuk', mijmert Gescinska. Dat een gearrangeerde dood daarop geen antwoord is, daarover zijn beiden het eens. De hamvraag komt weer niet aan bod: als ik niet zelf mag bepalen of mijn leven voltooid is, wie dan wel?

Kees Hellingman Harderwijk

undefined

Knielen voor populisten?

De SGP laat weten af te willen van de gewoonte om gevangenen die zich goed gedragen na het uitzitten van twee derde van hun straf vrij te laten. In het kielzog van de SGP volgden PVV, VVD, CU en CDA met soortgelijke uitlatingen. De SGP en zijn volgelingen zullen toch niet uit zijn op wraak? Of genoegdoening? Ze zullen een gevangene die laat zien zijn leven te kunnen verbeteren, de kans daarop toch niet willen ontnemen? Mogen ontnemen?

Of knielen ze liever voor de markt van onze populisten?

Aggie van der Meer Bolsward

undefined

Kerngekletter op de Veluwe

Ik beschouw het pleidooi van Heere Heeresma voor een eigen Nederlandse nucleaire afschrikkingsmacht (Opinie, 29 november) als een grap. Zo niet, dan zie ik naast een paar bezwaren voor de mensheid als geheel ook nog een praktisch probleem. Waar gaan we oefenen: op de Wadden of op de Veluwe?

Bohdan Malisz Arnhem

undefined

Zelfs de mus is op z'n retour

Complimenten voor Koos Dijksterhuis om de teloorgang van de natuur op het platteland aan de orde te stellen. Er zijn inderdaad zo veel soorten verdwenen. We merken het elke dag. Zelfs de mus vindt er geen schuilplaats meer en moet het doen met een speciale mussenstichting. Wat mij betreft mag Dijksterhuis net zo lang doorschrijven met zijn Natuurdagboek tot de kieviten, de scholeksters en de grutto's weer terug zijn.

Henk Sieben Rekken

undefined

Geen uitkering, geen baan

Eigen onderzoek van het UWV geeft een daling van het aantal 50-plussers met een WW-uitkering aan van 6 procent (Trouw, 30 november). Dit cijfer komt de huidige regering wellicht goed uit, maar ik betwijfel of in dit onderzoek rekening is gehouden met mijn geval en dat van andere 50-plussers. Na drie jaar moest ik de WW verlaten en kwam vervolgens nergens meer voor in aanmerking . Veel 50-plussers komen niet meer aan de bak en zitten thuis, nog langer te wachten op hun AOW omdat we met z'n allen nu eenmaal langer leven. Ik zou weleens willen dat er een gericht onderzoek komt naar de groep van 50-plussers in Nederland die zonder uitkering en zonder uitzicht op werk thuiszitten. Maar daar heeft de overheid vast geen belang bij.

J.M. van de Riet Doesburg

undefined

Solidariteit is geen vloek

Het pensioenstelsel is oneerlijk, want jongeren betalen evenveel premie als ouderen en daar hebben die ouderen voordeel van, stelt Hans van Meerten (Opinie, 1 december). Maar die jongeren worden ook oud. Ik betaal ruim veertig jaar premie en ga nog een paar jaar door. Ik ben nu weliswaar 'oud', maar ik ben ook jong geweest. Ons systeem is gebaseerd op solidariteit en samen doen. Dat is tegenwoordig een vloek, want alles moet zo nodig individueel en egocentrisch, met alle risico's die erbij horen.

Riemer Bouwmeester Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden