lezersreacties

Cultuurverschillen

Goed dat naast de vele zegeningen van kinderadoptie uit andere culturen nu ook oog komt voor de verschillende nadelen (Trouw, 2 november). Maar dit geldt wat betreft de cultuurverschillen ook voor binnenlandse kinderadoptie. Ook daarvoor geldt hoe dichterbij de ouders hoe beter. Dus als het even kan binnen familie, dorp, wijkgemeenschap of provincie, met oog voor het milieu en de maatschappelijke status.

Willem van den Berg Heerenveen

Eigen vlees

Volgens het ethisch comité voor oud-EU-commissarissen van de EU heeft Barroso met zijn baan bij Goldman Sachs (Trouw, 1 november) de ethische regels van diezelfde Europese Commissie niet overtreden. Dat lijkt toch wel erg op de slager die zijn eigen vlees keurt?

J.T. van Hoek Molenaarsgraaf

Straf of boete?

Is een einde maken aan de mogelijkheid van mediation bij een strafzaak wederom een kille sanering vanwege het geld? De waarde van bemiddeling is niet in geld uit te drukken. Het lijkt of in onze huidige samenleving bij rechtszaken enkel en alleen nog maar gesproken wordt over straf en straffen. Het woord 'straf' roept bij mij 'vergelding' op, maar bij het woord 'mediation' denk ik eerder aan een Oudnederlands woord: boeten. Boeten betekent: herstellen, wat stuk is weer heel maken. Eerder dan vergelden en straffen zou bij een misdrijf of vergrijp gedacht mogen worden aan herstellen wat aan leed geleden is. Het goedmaken van de schade. Dat is lang niet altijd mogelijk, maar wat wel kan is: trachten dader en slachtoffer met elkaar in gesprek brengen, minstens om iets van een verbroken relatie te herstellen. In de letterlijke zin van het woord: 'relativeren'. Dus beste minister: mediation!

Sjef van Esch Uden

De waarde van geld

Erg fijn te lezen dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima het belangrijk vinden dat hun kinderen de waarde van geld leren kennen (Trouw, 1 november). Maar is het niet zo dat je je kinderen dat het beste leert door hen het goede voorbeeld te geven? Het koninklijk paar straalt toch niets anders uit dan dat het geld niet op lijkt te kunnen? Een vliegtuig meesturen naar Australië alleen al om de spulletjes mee te kunnen laten reizen? En dan de koningin met de dakloze: dat heeft de paus toch kort geleden ook gedaan? Dat maakte indruk. Dit niet.

Vlasta de Groot-Piskora Zaltbommel

Peltzman-effect

Minister Melanie Schultz vecht al jaren tegen het fileleed, maar ondanks de vele miljoenen die ze er al tegenaan gegooid heeft, lukt het haar niet dit probleem op te lossen. Ze heeft waarschijnlijk nooit van het Peltzman-effect gehoord. Zodra bekend wordt dat een rijstrook verbreed is, pakken weer meer autobezitters hun auto en laten het openbaar vervoer links liggen. Na verloop van tijd is de file teruggekeerd. Files ontstaan niet door te weinig asfalt, maar door te veel auto's en te slecht ov. Dus de oplossing is het autorijden duurder maken en/of het openbaar vervoer uitbreiden, en eventueel met de miljoenen die voorheen in asfalt werden weggegooid gratis maken.

Tony Hoek van Dijke Vlissingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden