lezersreacties

Zegeningen tellen

Na het lezen van het voorpaginanieuws over varkensboeren en kippenboerendie in armoede leven (Trouw, 5 oktober) is het ook mogelijk om onze zegeningen te tellen. In Nederland is de wetgeving strenger dan in andere landen. Dit is beter voor het milieu en de dieren. Maar ik zie dagelijks veewagens voorbijrijden waardoor je je wanhopig afvraagt waarom de mens dit de dieren aandoet.

De wetgeving is nog lang niet streng genoeg en als de boer hierdoor naar andere alternatieven moet zoeken dan is dit alleen maar een goede zaak. Uiteindelijk worden mens en dier hier alleen maar beter van. Nederland zal zich hierdoor niet uit de markt prijzen maar juist geprezen worden om deze nieuwe aanpak en zo een leidende rol gaan spelen.

Ron Keet Roswinkel

undefined

Zuiniger rijden

Sinds kort rij ik als taxichauffeur met een elektrische auto. Hoewel ik al 30 jaar bezig ben met het nieuwe rijden merk ik dat ik nog zuiniger 'moet' rijden met een oplaadauto. Voor mij geen probleem maar voor mijn medeweggebruikers kennelijk wel want het uitrollen voor verkeerslichten en het rustig optrekken en je houden aan de maximumsnelheid is de meeste Nederlanders vreemd. Hier valt veel te winnen door goede voorlichting en beter toezicht op de wegen.

Harry Eberhard Arnhem

undefined

Zwarte Klaas

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer zegt 'dat het voor kinderen leuk moet blijven' (Trouw, 1 oktober). Dat blijkt het dus nu vaak niet te zijn, getuige de verhalen over pesten, uitsluiting of discriminatie van niet-witte mensen. En vooral in de Sinterklaastijd. Als je zelf wit bent, weet je natuurlijk niet hoe het voelt om gekleurd te zijn. Zeker niet in een land dat vooral witte mensen herbergt. Kunnen wij er dan wel eerlijk over oordelen? Misschien is het een idee om Sinterklaas nu eens letterlijk zwart te maken. Waarom eigenlijk niet? Het is toch een humoristisch en fantasierijk feestje, ons 'Sinterklaas- gebeuren'? De rol en kleur van Piet kan al alle kanten op, maar die van Sinterklaas toch ook.

Willy Luiks Velp

undefined

Vernieuwing van de democratie

Jammer dat Baudet uit het filosofisch elftal stapt. De repliek die Frank Ankersmit gaf op Baudet vond ik bijzonder scherp en leerzaam (Verdieping, 6 oktober).

Baudet had daar overigens geen enkel weerwoord op, anders dan zijn mantra: 'Iedereen ziet dat het politieke systeem op zijn laatste benen loopt.' Ik hoop overigens dat Trouw een waardige vervanger voor Baudet weet te vinden, iemand met gelijksoortige ideeën. Maar hopelijk deze keer iemand die echt reageert op repliek en ook iemand waarmee een discussie mogelijk is.

Henri Stroet Landsmeer

undefined

Volg dat voorstel

In het debat met Frank Ankersmit (Filosofisch Elftal, 6 oktober) vraagt Thierry Baudet zich vertwijfeld af: 'waarom kun je de gang van een wetsvoorstel niet volgen zoals je van een pakketje dat je online hebt besteld kunt volgen waar het zich bevindt?' Hij vindt dat een belangrijk voorbeeld van de achterhaaldheid van 'het systeem' ten opzichte van de 'totaal' veranderde samenleving. Ik heb een tip voor hem. Ga online Thierry, en klik aan: overheid.nl. Dan doorklikken naar: parlementaire stukken. Dan een zoekterm of trefwoord invullen of het nummer van het wetsvoorstel. Zo kan hij in het vervolg, als hij een klein beetje moeite doet, alle wetgevingstrajecten net zo volgen als zijn pakketjes.

Ulli d'Oliveira Amsterdam

undefined

Juist geen missionariswerk

Het verhaal van Rogier van 't Rood en Christa Nieuwboer (Opinie, 4 oktober) onderschrijf ik vanuit de verhalen van inburgeraars. Aanbieders hebben geen relatie met de mensen waarvoor zij een aanbod realiseren, waardoor het financieel gewin vooropstaat. Het huidige inburgeren heeft overeenkomsten met het werk van de missionaris: wij weten wat goed voor u is. Jammer. De houding van de antropoloog is hier beter op zijn plaats; 'aansluiten bij de ander'.

Marrie Stoffer Apeldoorn

undefined

Klijnsma en Poetin

Een veelbelovende vrouwelijke minister-president lijkt me alleszins acceptabel om met lezer Nico van der Meer te spreken (lezersreacties, 7 oktober). Wat bijvoorbeeld te denken van de niet eens genoemde Jetta Klijnsma? Ze is kordaat en bezondigt zich niet aan eindeloos oreren. Klijnsma vat een koe bij de hoorns en met haar pensioenbewijzen kan ze iemand als Poetin zo in de zak steken. Dat belooft nog eens wat met zo'n vrouw aan het roer.

Frits Schuurman Waalre

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden