lezersreacties

Op de korrel

Als lid van de Remonstrantse Broederschap ben ik zeer onplezierig getroffen door de column van Heere Heeresma (Opinie, 31 mei). De woordkeus van de campagneslogan, 'Mijn God....', zou niet de mijne zijn, maar de gevolgtrekking dat remonstranten niet zindelijk denken en intellectuele zuiverheid missen ervaar ik als beledigend. Meent Trouw dat naast het 'paus-bashing' van Ephimenco de lezer behoefte heeft aan een columnist die andere groeperingen op de korrel neemt?

Corrie Hermann Castricum

Voedselzekerheid

Staatssecretaris Van Dam vindt kennelijk de vrije markt zonder meer geschikt om vraag en aanbod bij de voedselproductie te reguleren (de Verdieping, 30 mei). Maar juist bij elementaire voedingsmiddelen werkt de markt slecht.

Is er te veel en zijn de prijzen dus laag, dan gaan mensen toch niet meer kopen en is er te weinig, dan kopen mensen toch, ook al zijn de prijzen torenhoog. Markt- en productiebeheersing zijn nodig voor voedselzekerheid, zoals al een eeuw lang beoefend wordt in Europa en Amerika. Met het centraal aanleggen van buffervoorraden van melkpoeder bij overschot zou al veel te bereiken zijn om de markt te reguleren.

Jaap Schouls Wageningen

Jong en oud

De reactie van mevrouw Roenhorst-Jansen is mij uit het hart gegrepen (Opinie, 31 mei). Zelf werk ik nog, maar opvallend is zeker dat het rendementsdenken zich ook nestelt bij beoordelingen naar leeftijdscategorieën en dat

mensen feitelijk alleen nog interessant lijken tijdens hun werkzame leven,

als economische factor. Ervoor kosten zij studiegeld, erna meer zorggeld. En daarom maar 'afschrijven'?

Sjoerd Huurdeman Oudenbosch

Voor altijd

Oude tijden herleven. In en vlak na de oorlog haalden we twee truien uit om er een nieuwe van te breien. Van oud nieuw maken was standaard. Aan de ene kant voelde het armoedig, aan de andere was je trots dat je het hem geflikt had om iets leuks te maken zonder kosten en met minimaal materiaal. Maar toen je weer prachtige nieuwe bollen wol kon kopen... hoe heerlijk was dat. Als we nu gaan hergebruiken is het met een andere motivatie: geen verspilling. Ook zal mijn generatie nooit goed voedsel weggooien. Dat zit er voor altijd in.

Liebje Hoekendijk Bussum

Reddingsactie

'Dit mag niet weer gebeuren', is het bijna wanhopige commentaar op het vluchtelingendrama van de afgelopen dagen. Dit klopt inderdaad maar hoe zorg je er voor dát het niet weer gebeurt. Een gevoel van schaamte en machteloosheid dringt zich op want ook vandaag gebeurt het weer. Volmondig instemmen met 'Dit mag niet weer gebeuren', is zo gedaan, maar wat helpt het? Deze vluchtelingen vechten om te overleven. Je zou wensen dat James Bond of Indiana Jones met een spectaculaire reddingsactie wat voor hen zou kunnen betekenen. De Italiaanse kustwacht verdient in elk geval een groot compliment. Zij doen wat ze kunnen om de vluchtelingen te redden. Dit zijn sprankjes van hoop.

Henk Sieben Rekken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden