lezersreacties

Ook maar een mening

De deelnemers aan de March for Science stellen dat wetenschap geen mening is. Nou, daar valt wel wat op af te dingen. Bevindt een land zich in een economische recessie, dan is er een kamp wetenschappers dat zegt dat er bezuinigd moet worden, en er is een kamp dat zegt dat er geïnvesteerd moet worden. In beide kampen vindt men professoren en Nobelprijswinnaars. Afgelopen december, na het artikel in Trouw 'Psycho-pillen doen meer kwaad dan goed', vlogen wetenschappers elkaar in de haren met volstrekt tegenovergestelde meningen. Wetenschappers hebben over deze onderwerpen niet de absolute waarheid in pacht, en dat maakt een uitspraak als hierboven niet veel meer dan een mening.


Albert van den Bosch Didam

Geloof is niet altijd onkunde

'Als de wetenschap een geloof was, zouden we nog altijd aderlaten', schrijft Nelleke Noordervliet in haar column van 22 april. Maar het is niet zo simpel dat we 'geloof' als onkunde zouden kunnen uitspelen tegen 'wetenschap' als kennis. Als de wetenschap niet verder had geleerd, als Harvey de bloedsomloop niet als een circulatie met een spierpomp had beschreven, als Huygens niet door zijn microscoop naar 'kleyne vrienden' had getuurd, dan zouden we wellicht nog steeds aderlaten. Maar met geloof dan wel ongeloof heeft dat niets te maken. Harvey en Huygens waren gelovige mensen, maar dat stond hun wetenschap niet in de weg.


Marien Grashoff Wildervank

Kunstenaars omscholen

Nederland telt ruim 140.000 kunstenaars. Het jaarinkomen van de helft van hen is minder dan 30.000 euro. De werkloosheid onder kunstenaars is tweemaal hoger dan in andere beroepsgroepen. Zorgelijk, aldus Marijke van Hees, voorzitter van de Raad van Cultuur (Trouw, 21 april). Er is een schreeuwend tekort aan verpleegkundigen zowel als leraren. Zou het een idee zijn om al die werkloze en te weinig verdienende kunstenaars om te scholen tot leraar of verpleegkundige? Als de overheid de subsidies die nu aan de cultuursector worden gegeven, overhevelt naar onderwijs en zorg, gaat iedereen er nog financieel op vooruit ook.


Rob Dijkstra Winsum

Waar zijn de koeien?

De zinsnede 'Waarom naar Artis als je ook op de fiets naar de kinderboerderij kunt (...)' in de opvoedvraag van Trouw (19 april) deed me denken aan ons eerste familiebezoek aan die dierentuin. De kinderen waren maar matig geïnteresseerd in al die gekke beesten. Ze vroegen al snel waar de koeien eigenlijk waren. Die kenden ze immers van de boerderij waar we regelmatig kwamen. Een waarheid als een koe: schoonheid zit vooral in kleine dingen.


Henk Warmer Lelystad

Kerntaak

Naar aanleiding van de artikelen over kinderen en (verre) reizen de volgende vraag: waarom organiseren middelbare scholen die buitenlandse reizen voor hun leerlingen? De leerkrachten op middelbare scholen hebben het al zwaar genoeg. Waarom hen dan ook nog eens belasten met dit soort reizen met alle verantwoordelijkheden van dien, waaronder toezicht op drugs- en alcoholgebruik? School, keer terug naar je kerntaak: onderwijs. Je bent geen reisorganisatie.


Agnes de Jong Heerlen

Sharon Gesthuizen

Het interview met Sharon Gesthuizen in de Verdieping van 23 april eindigt ermee dat zij lid blijft van de SP. Chapeau. Na alles wat zij heeft meegemaakt, noem ik dat kritisch solidair. Als tegenvoeter zal zij de stem van vernieuwing laten klinken zoals zij jaren deed, ook al wordt die stem niet altijd even luid gehoord. Ik ben daar erg blij mee, omdat een tegenvoeter als Sharon Gesthuizen in de SP beslist niet kan worden gemist.


Jan van Drie Oss

Twee werelden

Als wit mens werk ik voor het ROC van Amsterdam en woon in Amsterdam-Oost. Regelmatig bevind ik mij dus tussen zwarte mensen. Echter via tv, reclame, in een restaurant, in het theater, op bezoek bij familie, vrienden en thuis bevind ik mij in een witte wereld. Dat geeft mij weleens het gevoel in twee verschillende werelden te leven. Graag zou ik dan ook zien dat in de zaterdagbijlage Tijd (mijn favoriet) in de rubriek 'Straatbeeld' meer zwarte mensen met leuke mode-outfits gefotografeerd worden. In het straatbeeld zijn immers verschillende mensen met verscheidene kleuren te zien. Zodat ik als ik Trouw lees in ieder geval het idee heb dat het om één wereld gaat. Dat zou toch fijn zijn?


Saskia Moolhuijzen Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden