lezersreacties

Oplossend vermogen

Stevo Akkerman citeert de slogan van Donald Trump: 'I alone can solve' (Trouw, 28 september). Trump zal er wel het oplossen van bepaalde problemen mee bedoelen. Maar we hebben ook nog de onovergankelijke betekenis van dit woord. Laten we maar vertrouwen op het 'oplossend vermogen' van de lawaaiige presidentskandidaat: dat hij spoedig mag 'oplossen' in het niets van de vergetelheid.

Guus Koelman Rotterdam

undefined

Allerzwaksten

Het is altijd opvallend hoe defensief mensen zich opstellen als het gaat over vluchtelingen. Zelfs Nelleke Noordervliet bezondigt zich daaraan in haar column van 24 september als ze de Abel Herzberglezing bespreekt van Arnon Grunberg. Ze vindt het een mooi betoog, maar: 'Wat als de Europaan vreemdeling wordt en de vreemdeling gastheer?' Waarover gaat dit eigenlijk? Om een paar miljoen vluchtelingen op een bevolking van ongeveer 500 miljoen in Europa. Grunberg haalt een paar bijbelse verhalen aan om aan te tonen hoe centraal de gast staat in de Bijbel. Elders in de Bijbel worden de weduwe, de wees en de vreemdeling genoemd als groepen, die extra aandacht behoeven. Zij staan symbool voor de allerzwaksten in de samenleving en daar horen de vluchtelingen zeker bij.

E. van der Wal Doorwerth

undefined

Schilleman

In het artikel over de terugkeer van de schillenboer (Verdieping, 27 september) staat dat de laatste schillenboer stopte rond 1965. In de Rotterdamse wijk Ommoord was er in april 1993 nog steeds een schillenboer. In mijn plakboek zit een krantenartikel uit die tijd met als titel: 'Bewoners Grassenbuurt zetten schilleman in het zonnetje'. Grappig te lezen dat hij toen schilleman genoemd werd.

Theo Roelofs Rotterdam

undefined

De schreeuw

In de column 'De schreeuw van het slachtoffer' van J.J. Suurmond (Trouw, 27 september) wordt een fout gemaakt. Het is niet de afgebeelde figuur op het schilderij van Munch die schreeuwt; de schreeuw komt van buitenaf en de figuur houdt zijn handen voor de oren juist om die schreeuw niet te horen. De natuur schreeuwt en niet de persoon. Die persoon zou overigens Munch zelf zijn die last had van ernstige psychische problemen.

Victor de Ruiter Houten

undefined

Niet perfect?

Graag reageer ik op het artikel 'Begrip voor niet-perfect kind neemt af' (Opinie, 27 september). Als vader van een dochter met het downsyndroom vind ik de laagdrempeligheid van de Nipt-test een slechte ontwikkeling. Toen onze dochter werd geboren, wisten wij niet dat zij down had. Hadden wij het tijdens de zwangerschap wél geweten, dan hadden wij het nooit laten weghalen. Maar daar zit het hem ook in en wordt op het eind van het artikel ook naar verwezen: "Er is meer dan ooit behoefte aan gebalanceerde informatie voor allen die gebruikmaken van dit onderzoek en voor de keus komen te staan: uitdragen of beëindigen". Want waarom zou een kind met het syndroom van Down 'niet-perfect' zijn? Kijk naar de mogelijkheden die er zijn en gun deze mensen ook een leven.

Rogier Latour Den Haag

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden