lezersreacties

Stil verdriet

Wat een prachtig stuk heeft Naema Tahir geschreven (Opinie, 2 februari). Zij geeft ruimte voor allerlei vormen van moederschap. En ook voor het grote en stille verdriet van vrouwen die geen kinderen (meer) kunnen krijgen. Dat dit herhaald wordt als 'je vriendinnen later grootmoeder worden en jij niet' wordt weleens vergeten. Tahir durft zich kwetsbaar op te stellen door haar persoonlijke ervaringen te delen. Ik las het relaas met kippevel op mijn armen. Heel herkenbaar.

Ruth Hessel Utrecht

undefined

Oud gebruik

Ganzenwering met laser diervriendelijk (Trouw, 3 februari)? Indien incidenteel toegepast: misschien. Maar stel dat er intensief gelaserd gaat worden: dan zijn de ganzen permanent op de vlucht. Ze vliegen zich dood. Of ze foerageren allemaal op dezelfde terreinen en creperen van de honger. Als we het oude gebruik van de Sint-Maartengans (iedereen eet op Sint-Maarten, 11 november, gans) herinvoeren, houden we de ganzenpopulatie in Nederland op een natuurlijke manier op peil.

Clementine Nicolaas Arnhem

undefined

Stemmetje

Wat een mooie actie is het 'omarmen' van een moskee in Rotterdam (Trouw, 4 februari). Heel goed dat autochtone Nederlanders laten zien dat wij pal staan voor de vrijheid van godsdienst. Die is immers een van de redenen geweest van het ontstaan van ons land in de zestiende eeuw. Toch jammer dat mijn goede gevoel hierover lastiggevallen wordt door een stemmetje in mijn hoofd dat vraagt 'hoeveel kerken zijn er in islamitische landen omarmd nadat een Franse priester van tachtig jaar in zijn kerk door een moslim de keel was doorgesneden'?

Jan Nobel Nijkerk

undefined

Even onder de mensen

Creatievelingen vormen een risicogroep waarbij onder de subgroep schrijvers het risico van depressie of erger nog groter is, aldus Ephimenco (Trouw, 4 februari). Dat is helder te verklaren vanuit de drie factoren voor geluk zoals recentelijk door een kenner beschreven in Trouw. Die drie factoren zijn: het hebben van een doel in het leven, voldoende ontlading en contact met mensen. Die twee laatste ontbreken vaak tijdens het schrijven, aangezien kwaliteit sterke concentratie of fixatie op het creatieve proces vereist. Is het resultaat daar, column of boek, dan valt ook de eerste factor weg. Wat resteert kun je een schrijverskater of post-orgastische creativiteitsleegte noemen. Ik ga weer even ontspannen onder de mensen.

Jacob van Dijk 's-Gravenhage

undefined

Ouderdom is geen ziekte

Als bioloog ben ik verontwaardigd over diverse door mevrouw Maier als waarheden gepresenteerde misvattingen (De Verdieping, 4 februari ). Ten eerste is een BMI van 17-18 allerminst gezond. Ik weeg 70 kilo, sport minstens twee keer per week en doe alles op de fiets. Met mijn 1,74 meter zou ik volgens mevrouw Maier 50-55 kg moeten wegen. Dat is niet gezond, dat is anorexia.

Ten tweede is veroudering geen ziekte. Er hoeven dus ook geen medicijnen tegen ontwikkeld te worden. Ten derde is de aarde zwaar overbevolkt en zie ik geen enkele reden om te juichen bij het vooruitzicht dat grote hoeveelheden mensen de planeet in de toekomst nóg langer belasten met hun aanwezigheid. Tenslotte neem ik nu nog een lekker stukje fudge. Tegen de tijd dat mevrouw Maier zichzelf aan haar onverantwoorde adviezen houdt, praten we verder.

Annette Wensink Utrecht

undefined

Dieptreurig

Lex Oomkes schrijft over de 'chaos bij de Belastingdienst' (Trouw, 3 februari) en volgens het commentaar is het 'onvoorstelbaar dat een staatssecretaris van financiën wordt verrast door een collectieve vertrekregeling...' Niet minder onvoorstelbaar vind ik dat zo'n man dan gewoon blijft zitten. Natuurlijk zijn de zorgen groot over de gevolgen voor de overheidsinkomsten. Of moeten we aan deze dieptreurige gang van zaken juist een optimistischer conclusie verbinden? Namelijk dat de Nederlander er in het algemeen een hoge belastingmoraal op nahoudt en dat zelfs het mogelijk ontbreken van een goede controle hem er niet van weerhoudt gewoon aan zijn verplichtingen te voldoen?

Guus Koelman Rotterdam

undefined

Behoud de EU!

Trump wil de Europese Unie slopen. Laten wij dit toe? Stem op 15 maart niet op een partij die net als Trump van de EU af wil. Stem op een partij die erkent dat sinds 1990 veel sociaal kapitaal is vernietigd en bestaanszekerheid is aangetast, dat inkomensverschillen en tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen zijn toegenomen.

G. den Dulk Wassenaar

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden