lezersreacties

Voetbal en Brexit

In de Brexit-discussie voert de immigratiekwestie de boventoon. Men vindt dat het Verenigd Koninkrijk wordt overspoeld door 'gelukzoekers'. Zouden deze voorstanders van een Brexit ook de voetballers bedoelen die als economische vluchtelingen de Engelse voetbalcompetitie overheersen en zodoende de ontwikkeling van Britse talenten hinderen?

De voorzitter van de Premier League heeft al laten weten dat een Brexit niet past bij de zakelijke belangen van de topclubs, afgezien van de problemen met woon- en werkvergunningen bij een vertrek uit de EU. Benieuwd of de voetbalsupporters deze kant van de immigratie al eens hebben overwogen bij hun keuze.

Niels van Hoorn Rijswijk

undefined

Knoop in mijn maag

Een onnozele tweet over de zwartepietendiscussie waarin Erik van Muiswinkel het woord kankerlul liet vallen wordt afgekocht door de opbrengst van de veiling van zijn schoenen aan het actieplatform van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis te schenken (Trouw, 20 juni). Even verderop lees ik; Deze schoenen, zei hij terwijl hij ze omhoog hield, "zijn dus de kankerschoenen van de kankerhoofdpiet". Denk niet dat je met deze 'wijze' woorden Nederland opvoedt. Ik kreeg in ieder geval een knoop in mijn maag toen ik het las en ik sta vast niet alleen. Ik denk dat Erik van Muiswinkel nog steeds niet begrijpt wat dit woord van zes letters kan doen met een gezond, levenslustig mens.

Marina Ebbers Meppel

undefined

Menselijk

Zo uit het hart gegrepen: immigrant als mens (Opinie, 20 juni)! Mijn man en ik waren samen met nog een ander Nederlands echtpaar uitgenodigd voor het huwelijk van mijn Eritrese 'pleegdochter'. Ik ben nu ruim een jaar haar taalcoach en nu mochten wij haar huwelijk bijwonen. Afgelopen zaterdag werd dit volgens de rite van de Eritrees-orthodoxe kerk gesloten. Daar zaten wij, vier Nederlanders van protestantse huize, tussen zo'n tweehonderd Eritreërs. Een totaal andere wereld waarin wij ondergedompeld werden. Na afloop van de dienst ontving het bruidspaar ons zeer hartelijk in het huis van de bruidegom. De kracht en de vitaliteit van al deze toch overwegend jonge mensen was ontroerend. Daar kunnen wij misschien nog wat van leren.

Deze mensen en de volgende generatie, die ook al aardig vertegenwoordigd was, gun je toch van harte een nieuw leven. Het menselijke element vierde dit weekend hoogtij en ik hoop van harte dat dat ook zo zal blijven.

Aleid Stonebrink Winsum

undefined

Oppervlakkigheden

Het 'twistgesprek' tussen Bert Keizer en Stijn Fens doet geen recht aan de intenties van beide gesprekspartners (Verdieping, 18 juni). Het staat bol van oppervlakkigheden. Als gelovige ongelovige ben ik ingenomen met de columns van Bert Keizer die mij regelmatig met beide benen op de grond zetten. Stijn Fens geeft mij eveneens handvatten voor bezinning.

Laat beiden in hun waarde en laat ze doorgaan met hun columns. Samen wordt het mijns inziens niets: East is east and west is west, and never the twain shall meet (Rudyard Kipling).

Ruurd Los Nieuwleusen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden