lezersreacties

Ontwikkelingslanden gedupeerd

In 'Omstreden belastingdeals openbaar' onthult Trouw een vertrouwelijke notitie (29 maart). Hoofddocent belastingrecht Jan Vleggeert zegt daarover in het artikel: "De notitie vat feitelijk kort samen wat het beleid van Nederland is ... Wij vinden het geen enkel probleem om bedrijven te helpen belasting te ontwijken zolang dat niet verboden is. Het is legaal, en we verdienen er geld aan, dus waarom zouden we ermee stoppen?" In deze tijd wordt weer via de vastenactie aandacht gevraagd voor het financieel mogelijk maken van broodnodige projecten in ontwikkelingslanden. Wordt het geen tijd om ons, Nederlandse burgers, op de hoogte te stellen van de schade aan deze landen door deze gedoogde belastingontwijking? Broodnodige belastinggelden die hun onthouden worden.


Jet Zwanikken 's-Hertogenbosch

Boze Turkse vrouw

Saadet Koral komt in het interview in de Verdieping (30 maart) net zo over als de 'boze blanke man'. Het is een waterval van ongefundeerd ongenoegen uitlopend op een voorstel dat Rutte en Erdogan samen gaan theedrinken "om het op te lossen". Het? Wat het?


Willem van den Berg Heerenveen

Lied voor de wereld

Naema Tahir vraagt welk lied we moeten zingen dat ons allen verbindt (Opinie, 30 maart). Ze doelt op een Nederlands lied, dat kan leiden tot "meer respect voor elkaar én dat we ons, al zingende, één voelen en een gemeenschap die bij elkaar hoort". Ik nodig Naema, en iedereen die haar idee sympathiek vindt, uit om een stap verder te gaan. Vind geen lied voor ons/wij Nederlanders maar één voor de wereld. Een lied dat alle mensen op aarde, los van geloof, kleur of afkomst, dat gevoel van 'een gemeenschap die bij elkaar hoort' kan geven. Dat we ons met 8 miljard mensen één kunnen voelen, op weg naar wereldvrede.


Bram van der Kwast Alphen a/d Rijn

Boer kan er niks aan doen

Ik sta achter boerin en milieukundige Henny Verhoeven (Opinie, 29 maart) en wil benadrukken dat inderdaad niet steeds de boer overal de schuld van moet krijgen. Wees eerlijk, want waar ganzen zijn, gaan geen grutto's nestelen, en waar ooievaars rondstruinen worden nesten van weidevogels leeggeroofd. De boer kan daar niets aan doen. En laat hem bovengronds mest uitrijden. Zodebemesting doodt de wormen, voedsel voor weidevogels. Nu moet het landbouwministerie het nog snappen.


Zwanet Faber Drachten

Dilemma over hongersnood

Ik voel een enorm dilemma dat door alle artikelen over de hongersnood in Afrika weer wordt losgemaakt. Ik lees over sterven als gevolg van conflicten, terreur en honger. Anderzijds hoor ik over een exploderende bevolking. Een van de portretten (Trouw, 27 maart) maakt het duidelijk: een man die met zijn vrouw en zeven (!) kinderen van gebied naar gebied trekt om voedsel te vinden. Als die allemaal weer zeven kinderen krijgen gaat dat de draagkracht van het gebied ver te boven, een beetje regen helpt dan niet meer. Daar hoor ik (bijna) niets over. Laat er met de voedselhulp ook een programma komen voor geboortebeperking. Gul geven, ja, maar onder voorwaarden.


Kees Schuurman Almere

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden