lezersreacties

Van goede wil

In plaats van je in stilte te ergeren aan luid telefonerende treinreizigers (Lezersreactie, 9 december), kun je ze er ook op aanspreken. Mijn ervaring is dat de meesten dan ietwat geschrokken reageren en hun gesprek zachter of op het balkon voortzetten. Misschien een idee voor een volgende keer?

Els Vermij Hilversum

Poëzie voorkomt buikpijn niet

Met de kop 'Miljonairs en militairen in team-Trump', zo opende Trouw (9 december). Zoveel alliteratie, daar is een dichter aan te pas gekomen. Maar van al die kleurrijke M&M's, die er aan de top in komen, zal de wereld nog buikpijn krijgen.

Guus Koelman Rotterdam

Proces Wilders

Chapeau voor de uitspraak van de rechtbank met betrekking tot Wilders.

Ik ben erg blij met het vonnis: schuldig aan groepsbelediging en discriminatie.

Ook al levert deze uitspraak geen boete op, zij is meer dan veelzeggend. Uiteindelijk is er recht en gerechtigheid geschied aan een groep mensen, te weten Marokkanen. Ze zijn door deze rechtspraak uit het verdomhoekje gehaald.

Jan van Drie Oss

ECB blijft voor kerstman spelen

Per 1 april 2017 verlaagt de ECB zijn leningenopkoopprogramma van 80 miljard naar 'slechts' 60 miljard per maand. Maar dat kan evengoed ook weer stijgen, voegt de bank eraan toe (9 december). Gratis geld voor iedereen, komt dat zien. Uit diverse analyses blijkt dat de enigen die hier beter van worden de (institutionele) beleggers zijn, die hun papieren in waarde zien stijgen. De gewone Europeaan heeft hier werkelijk niets aan, maar zal uiteindelijk wel de rekening moeten betalen. Hoeveel 'kinderen van Europa' zónder aandelen of obligaties zouden wel iets aan een heel klein deel van deze enorme bedragen kunnen hebben?

Barend den Ouden Goudriaan

Minder winkels, meer auto's

Trouw citeert het CBS (9 december) dat het autogebruik op het platteland is toegenomen.

Hoe dit komt? Door de teloorgang van tal van voorzieningen in de directe omgeving. Bij ons in de buurt bijvoorbeeld is in een omtrek van minstens acht kilometer geen bakker meer te vinden, geen slager, drogist of boekwinkel. Voor dagelijkse boodschappen moet gereden worden. Natuurlijk beperken we onze ritjes zoveel mogelijk. Het zou sportief van het grootwinkelbedrijf zijn om ook op het platteland weer een buurtsuper te openen. Misschien worden daar minder grote winsten geboekt, maar het zou het autoverkeer behoorlijk terugdringen.

Henk Sieben Rekken

Geloven in fatsoen

Natuurlijk kan dat, fatsoenlijk zijn als je niet gelooft (Lezersreacties, 8 december). Godzijdank wel. Alles is mogelijk zonder God, ook goede dingen. Alleen: waarom zou ik het goede willen, bijvoorbeeld trouw zijn? Dat heeft met de bron te maken. Ik ben opgegroeid met de God, 'die trouw houdt tot in eeuwigheid'. Daar kun je dus van op aan. Omdat ik naar Zijn beeld geschapen ben, mag ik daarin op Hem lijken. Maar trouw vraagt om zelfverloochening en volharding. Dat zijn geen liberale woorden, want daarin gaat het juist om zelfontplooiing en voltooiing van het eigen levenswerk. Hoe meer we daarmee gehersenspoeld worden, hoe minder moreel besef en sociaal kapitaal er zal ontstaan. Het vertrouwen moet terug, volgens Jan Terlouw. Maar hoe kweek je weer vertrouwen in een samenleving-zonder-God, die niet meer hoort, ziet, leest en oefent wat trouw zijn is? Terlouw wil niet terug naar de bron, dus zijn tranen zijn inderdaad krokodillentranen.

Mark Kiers Putten

Vreemd principe van uitsluiting

Een boeiend artikel over Joods zijn (de Verdieping, 8 december). Ik heb me verwonderd over het buitensluiten van 'vaderjoden' in de traditioneel Joodse gemeenschap (mensen van wie alleen de vader Joods is, red.) In feite suggereren de rabbijnen dat de moeders van vaderjoden sletten zijn, omdat in hun optiek vaders niet zeker kunnen weten of het kind wel van hem is. Het zal maar over je moeder gezegd worden.

L.M. van der Stempel Ommen

Gratis is niet altijd goed

Het bewijs dat een abonnement op een krant verrijkt zit in het niveau van de lezersreacties. Zo stond onder een aantal mooie reacties de foto van Jan Dijkgraaf die voor zich zelf een positie ziet in de Nederlandse politiek gebaseerd op gratis verspreide onzin en leugens (Opinie, 8 december). De steun die hij krijgt is het bewijs dat het niet willen betalen voor nieuws leidt tot verarming. Geestelijk maar uiteindelijk ook materieel.

Felix Gruijters Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden