lezersreacties

Atheïsme

Volgens Paul Schermers staat bevrijding van religie gelijk aan toenemende vrede en de opkomst van de mensenrechten (Lezersbrieven, 23 januari). Hij vergeet echter dat de grote misdaden in de twintigste eeuw het resultaat waren van atheïstische regimes met als trieste dieptepunten de terreur van de nazis, het stalinisme en maoïsme en de massamoord onder Pol Pot. Volgens de filosofen Adorno en Horkheimer betekende het nationaal-socialisme geen tijdelijke breuk met de Verlichting, maar was het veeleer het resultaat van dit denken gekenmerkt door de rationele objectivering van de mens en het inzetten van technologie in de uitvoering van die visie.

Jos Janssen Nunspeet

undefined

45 jaar werken

Met Freek Boon (Opinie, 20 januari) ben ik het eens dat het niet rechtvaardig is als mensen die echt zijn versleten en dan gedwongen zijn eerder te stoppen met werken, een lager pensioen krijgen. Wat mij betreft hoeft iemand die 40 of 45 jaar gewerkt heeft, belastingen en de premies betaald heeft, nooit meer te werken. Begin je met 25 jaar met werken, dan krijg je AOW met 70. Ik denk dat dit eerlijk is. Het is toch beter gezond te stoppen dan eerst ziek te worden. Maak gebruik van deze mensen als vrijwilliger. Als je ziet hoe zij zich inzetten voor de maatschappij... laten we daar blij mee zijn.

J. Kolkman Vroomshoop

undefined

Coeliakie

'... En ook nog eens glutenvrij en lactosevrij, want dat is tegenwoordig namelijk een extra aanbeveling', spot Karin Luiten (Tijd, 21 januari). Deze spot hoor je vaak, met 'dank' aan de glutenvrij-hypers. Maar bedenk wel: er zijn in Nederland ruim 200.000 mensen met coeliakie, van wie de darmvlokken totaal platgaan bij de kleinste verontreiniging met gluten. En van wie die levenslange kwaal de laatste jaren minder serieus genomen wordt. Met dank dus aan de hypers én aan de spotters.

Jos Koning Nijmegen

undefined

Gaskraan dicht

Freek de Jonge informeerde zich afgelopen week in Groningen over de aardbevingen. Trouw wijdde daar gelukkig een artikel aan. De NOS volstond met beelden van een breicafé. Wat aandoenlijk, het zal wel niet zo'n vaart lopen, zou je dan denken. Ede zat een paar dagen zonder gas en kreeg wél ruim aandacht. Waarom? Tip voor Groningers: de gaskraan dichtdraaien, misschien helpt dat: zo voelt het in de kou gezet te worden. In 'Buitenhof' (22 januari) sprak Bas de Gaay Fortman over het gebrek aan moraliteit bij politici. Ze willen kiezers trekken met mooie beloften, maar vergeten hun verantwoordelijkheid jegens burgers. Ik denk dan aan hen die te lijden hebben van de aardgaswinning. De politiek maakt zich zo schuldig aan onbehoorlijk bestuur.

R.C. Buurma Oldenzijl

undefined

Appen op de fiets

Een onderzoek door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wijst uit dat driekwart van de Nederlanders appen op de fiets wil verbieden. Minister Schultz werkt eraan, nu alleen nog een blik agenten opentrekken om dit er naast alle andere taken nog even bij te doen. Een kansloze opdracht als er geen extra middelen beschikbaar komen.

Klaas van der Veen Hoofddorp

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden