Lezersreacties

Niet bemoeien met natuurbeheer

Het is weer een zachte winter en het natuurbeheer van de Oostvaardersplassen komt in de krant (Trouw, 3 januari). Een aantal politieke partijen in Flevoland wil het gebied gaan exploiteren. Dat betekent weg natuur, en uitbreiding van milieu-, licht- en geluidvervuiling . De enige die er beter van worden zijn de projectontwikkelaars. Waar Frans Vera de door de politiek ingehuurde wetenschappers verdenkt van het niet bestuderen van Natura 2000 (beleidsnotitie van beschermde natuurgebieden in de EU), vermoed ik dat de SGP in Flevoland het rentmeesterschap uit de Bijbel niet helemaal begrijpt. Van de VVD is bekend dat zij meer begaan is met de 'heilige koe' dan met heckrunderen. Ik wil de politiek oproepen zich niet te bemoeien met natuurbeheer. Daar moet je verstand van hebben.

Bert Haaksma Zwolle

undefined

Geen behoefte aan mensen

Het idee van Flevolandse VVD'ers en SGP'ers over bezoekers van natuurgebieden is niet op onderzoek gebaseerd.

Ik kom zelf graag in de Oostvaardersplassen. Niet per se om vogels te zien. al is dat fijn. Absoluut wel voor de grote zoogdieren want die zie je elders weinig. En niet om veel menselijke bezoekers te ontmoeten, al lijken deze politici dat te denken.

Jos Koning Nijmegen

Met briefje van kapucijnen

Mijn moeder is in Tilburg geboren,vlakbij 't Kapucijnenklooster. Toen de oorlog uitbrak hadden mijn ouders al twee kinderen. Moeder was zo bang om in de oorlog nog een kind op de wereld te zetten. Ze vroeg aan haar biechtvader toestemming voor periodieke onthouding, 't enige voorbehoedmiddel toen. Dat kreeg ze niet. Toen ging ze naar de kapucijnen. Daar kreeg ze die toestemming wel, met een briefje erbij voor de huisarts om het uit te leggen. Die heeft het niet goed uitgelegd of mijn vader heeft niet mee willen werken, want in '42 en in '44 kreeg ik nog een broertje.

Mya van der Horst Boxtel

undefined

Windsurfer

Naar aanleiding van de necrologie over Newman Darby (Verdieping, 2 januari ) wil ik opmerken dat diens uitvinding nooit als serieuze voorloper van de Windsurfer beschouwd werd. Er ontbraken twee specifieke kenmerken. De zeilplank die Hoyle Schweitzer en Jim Drake ontwierpen en die later in grote aantallen geproduceerd werd, onderscheidt zich door essentiële verschillen. Allereerst de 'wishbone' giek, waar het zeil tussendoor gespannen is, daarnaast de 'universal joint' , de kruiskoppeling die de mast met de plank verbindt.

Nadat ondergetekende, in dienst van Koninklijke Ten Cate, begin jaren zeventig de eerste exemplaren van de Windsurfer uit de VS importeerde en een grootschalige productie in Nederland begon, brak de verkoop ook door in Amerika en stond de sport in 1984 in Los Angeles voor het eerst als nieuwe discipline op de Olympische Spelen.

Martin Spanjer Almelo

undefined

Luisteren naar conservatieven

Scriba van de PKN René de Reuver claimt het woord 'genuanceerd' voor zichzelf. Daarmee is meteen iedereen die een andere mening is toegedaan 'ongenuanceerd'. Dominee Wilma Hartogsveld (Uitgelicht, 3 januari) voegt daar de frame 'verbinden' aan toe. Ze stelt, dat, hoewel het conservatieve deel van de PKN een 'gebrek aan nuance' ten toon spreidt, zij de verbinding met hen niet kan en wil verbreken. Hebben beide scribenten niet in de gaten, dat hun houding een verstikkende deken van morele superioriteit is, waaronder criticasters niet meer dan worden gedoogd?

Ik stel voor om gewoon te beginnen met luisteren naar wat die kritische conservatieven werkelijk te vertellen hebben. Het zou zo maar eens kunnen, dat dit veel genuanceerder is dan zij voor mogelijk hebben gehouden. Anders wellicht dan hun mening, maar net zo valide.

Geert Jager Houten

undefined

Corruptie in Oekraïne

Het artikel 'Kiev pakt vooral de onschuldigen aan' heeft mij hoopvol gestemd (Trouw, 2 januari). Die Natalia van Doeveren, medisch directeur in een ziekenhuis in Liviv, is uiterst moedig en durft de corrupte kliek aan te vallen met psychologische scherpzinnigheid. Ze riskeert daarmee haar baan en haar inkomen, maar toch doet ze het. Zij stelt rechtvaardigheid en solidariteit boven egoïstisch geldgraaien, waarbij de armen de dupe zijn. Het is schokkend om te vernemen dat de corrupte artsen daar behandelingen weigeren, wanneer ze geen smeergeld krijgen.

De oproep van Natalia moeten we niet misverstaan, het is inderdaad noodzakelijk dat Nederland en Europa eerlijke corruptiebestrijders opvang en bescherming bieden. Ik ben meteen facebookvriend van Natalia geworden.

Wie volgt?

Joanan Rutgers Gouda

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden