lezersreacties

Regering van robots

In het artikel over Martin Ford en de risico's van robotisering (Trouw, 10 augustus) wordt de vraag gesteld wat een toekomstige wereldregering bestaande uit robots zou doen om de economische problemen en werkloosheid op te lossen. Antwoord: het basisinkomen voor iedereen invoeren, want robots zijn uitstekende werknemers, maar waardeloze consumenten. Ik ben bang dat die robots tot een andere conclusie zullen komen: dat de mens een wrede, verwoestende en vervuilende soort is, die in toom gehouden moet worden. Misschien komen robots wel tot de conclusie dat de wereld beter af is zonder mensen. Willen we wel ons lot in handen van robots leggen? Wat voor consequenties zal dat voor de mens hebben?

Kees Piket Rotterdam

undefined

Stemrechtexamen

In de negentiende eeuw was er censuskiesrecht: alleen als je een bepaald bedrag aan belasting betaalde, werd je in staat geacht je een oordeel te kunnen vormen over de problemen waarover in de politiek beslist moest worden en kreeg je stemrecht. Andrea Wagemans en Mays Talib (Opinie, 8 augustus) lijken de klok meer dan honderd jaar terug te willen draaien: alleen als je slaagt voor een stemrechtexamen kun je je kiesrecht uitoefenen. Wordt dat idee opgepakt, dan heeft de democratie in ruim honderd jaar nog niet veel vooruitgang geboekt.

H. Klok Dordrecht

undefined

Emotionele intelligentie

Goed idee, een stemexamen. Bij de uitvinders van de democratie, in het Griekse Athene, mochten vrouwen, vreemdelingen en slaven ook niet stemmen. Daar zijn we na 2500 jaar (!) gelukkig aan voorbij. Maar nu geldt bij ons slechts leeftijd als criterium. Vanaf 18 jaar mag je stemmen. Maar ben je bij 18 jaar ook volwassen? Niet alleen kennis van ons democratisch bestel en enige geschiedenis zou belangrijk zijn om te toetsen, maar mijns inziens ook enige emotionele intelligentie. Heb je enige zelfkennis en hoe ga je om met negatieve emoties? Het belang van verantwoordelijk stemmen is levensgroot, de wereld en onze open samenleving zijn niet alleen complexer, maar in meerdere opzichten ook veel gevaarlijker geworden.

Bram Bregman Emmeloord

undefined

Rechtmatige buurman

Het moet de heer Aldershoff ('Christelijke partijen en de VVD moeten Joodse critici juist steunen', Trouw, 10 augustus) toch genoegzaam bekend zijn dat het grootste stemblok in de Verenigde Naties wordt gevormd door Arabische landen die lid zijn van de Organisation of Islamic Cooperation (OIC). Door hun invloed is twee derde van alle resoluties die de laatste decennia zijn ingediend in de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad gericht tegen Israël. Ook dient hij te weten dat de OIC-landen de Cairo Declaration on Human Rights in Islam (CDHRI) hebben ondertekend en daarmee de mensenrechten ondergeschikt achten aan de sharia. Dit is onverenigbaar met het belang van de mensenrechten zoals dat door de VN wordt nagestreefd. Sinds de stichting van de staat Israël hebben de Arabische buurlanden vijf keer getracht om het land de zee in te drijven.

Hoe kun je 'eerlijk' met je buurman onderhandelen als die jou niet erkent als rechtmatige buurman?

E. Voogel-Wezeman Castricum

undefined

Overbevolking

De meest acute problemen voor de biodiversiteit op aarde zijn volgens onderzoekers (Trouw, voorpagina 11 augustus): overexploitatie door houtkap, jagen en visserij, toenemende intensieve landbouw en stedelijke ontwikkeling. Dit is volgens mij allemaal te relateren aan de explosieve groei van de wereldbevolking. Het meest acute gevaar is dus de mens. Overbevolking is opmerkelijk genoeg geen onderwerp dat prioriteit heeft op de VN-klimaatconferentie en blijft ook, jammer genoeg, in dit onderzoek weer onbesproken. Als de wereldbevolking blijft groeien en er geen maatregelen worden genomen, dan moeten we het uitsterven van planten en diersoorten gewoon maar accepteren.

Angelo de Groot Leiden

undefined

Energieboekhouding

Interessant artikel over de verwerking van afval tot subcoal (de Verdieping, 9 augustus). Het spul moet na bewerking ook nog gedroogd worden. Je vraagt je wel af of het hele proces niet meer energie kost dan het opbrengt. In dat geval is er alleen verlies. Zonder een goede energieboekhouding ervan, en dat geldt ook voor biobrandstof van houtsnippers uit Canada of voor welke biobrandstof dan ook, weten we in feite niet of het zinvol is. Eigenlijk zou je ook nog de bijeffecten moeten doorrekenen, zoals de stijging van voedselprijzen door onttrekking van voedingsstoffen aan de voedselmarkt.

Henk Kraaijenbrink Borne

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden