lezersreacties

Simplisme

Paul Schermers (Lezersbrieven, 18 maart) constateert dat iedereen over iedereen heen buitelt om het verval van de PvdA te verklaren. Vervolgens buitelt hij daar nog eens overheen en beweert dat dankzij de PvdA de partij Denk is opgestaan. Dus: zonder PvdA geen Denk. Geen Denk, en dus geen Denk-kiezer? Alsof de mens achter de kiezer verandert als deze een andere democratische keuze maakt. Dit soort simplisme brengt ons nergens.


Rob Wildschut Noordwijk

Papieren tijger

Het is een veeg teken dat een Rotterdams raadslid zich moest terugtrekken vanwege lelijke beschuldigingen vanuit Ankara. Nog erger is dat Öztürk en Kuzu van Denk andere Kamerleden aan de schandpaal nagelden om hun onislamitische stemgedrag. Zo ondermijnen ze ons parlement en onze Grondwet. Ze plaatsen de moskee boven het parlement en de gemeenteraden. Toch worden ze niet geschorst of daarvoor gewaarschuwd, want de Tweede Kamer is een papieren tijger die van binnenuit kan worden opgerold. En integriteit is daar toch al niet het sterkste punt. Het wordt hoog tijd te gaan nadenken over handhaving van de democratie en de goede zeden. Dat gaat niet vanzelf.


Jan Wedeven Groningen

Emotionele intelligentie

Die zwarte vleugel moet naar binnen getakeld worden - dat is mijn verkiezingsbelofte. Zo ongeveer luidt de slotregel van het interview met Thierry Baudet (Trouw, 17 maart). Hoezo, belofte? Met welk doel? Voor wie? Wat heeft deze vleugel met democratie en volksvertegenwoordiging te maken? Mogen de kiezers van FvD daar komen spelen? Komt deze lijsttrekker in de Kamer om voor zijn kiezers te werken of piano te spelen? "Als je onze top-30 vergelijkt met die van eigenlijk alle andere partijen, is het gemiddelde IQ anderhalf tot twee keer zo hoog." Vermoedelijk kan ik beter proberen om erom te lachen. Wat mij betreft lijkt me een hoge emotionele intelligentie en enige wellevendheid wel wat passender voor een vertegenwoordiger van het volk.


H. van Vlaanderen Nijmegen

Klassejustitie

Met stijgende verbazing lees ik in Trouw van 17 maart: Camiel Eurlings, oud-minister en CDA-coryfee, heeft met een onbekend bedrag de bewezen mishandeling van zijn ex-vriendin afgekocht en hoeft niet meer voor de rechter te verschijnen, noch zijn schuld te erkennen. Wat geld al niet vermag. En dit noemt men dan rechtsgang? Ik denk eerder aan klassejustitie.


Marijke van Hooff Hoeven

Eenvoudige formatie

Een regering vormen lijkt mij deze keer een heel eenvoudige zaak. Laat Edith Schippers aan alle partijen die mee willen doen vragen het manifest te onderschrijven dat Jan Terlouw met alle politieke jongerenorganisaties heeft opgesteld. Voor elk onderdeel worden door de komende premier betrokken en ter zake kundige bewindslieden aangedragen en de klus is geklaard.


Gerrit Verheij Vroomshoop

Elke Geurts

Elke Geurts mag doorgaan met haar columns, een goed bericht. Wat kan die vrouw schrijven! Ik weet niet of het fictie is of haar eigen verhaal, maar dat doet er nauwelijks toe. Het is zo bloedstollend goed geschreven en het grijpt je echt bij de strot. Een beter pleidooi voor huwelijkstrouw is nauwelijks denkbaar.


Ben Bronsema Voorschoten

Zure druiven

Filosofe Eva-Anne Le Coultre, zelf net gescheiden, zet evenals collega-filosoof Simone van Saarloos vraagtekens bij het monogame huwelijk (Letter & Geest, 18 maart). Haar betoog lijkt echter veel op de uitlating van de vos uit de fabel van Aesopus die beweert dat de onbereikbare druiven niet begerenswaard zijn omdat ze zuur zijn.


Jos Janssen Nunspeet

Sociaal-democratie onmisbaar

Vroeger stemde ik op de ARP, daarna op het CDA en sinds 2010 op de ChristenUnie. Aan mij heeft de PvdA dus nooit veel gehad. Maar toch stemt de spitsvondige en actuele cartoon van Tom in Trouw van 18 maart mij niet vrolijk: de PvdA dood en begraven. Ik hoop en verwacht dat deze partij zich volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen weer zal herstellen. Ik verwacht dat, omdat herstel na dit ongekende dieptepunt voor de hand ligt. En ik hoop het, omdat naar mijn mening partijen die politiek willen bedrijven op basis van een visie op mens en maatschappij heel waardevol zijn voor ons land. Ook de sociaal-democratie kunnen we daarbij niet missen.


Ruud Sneller Harmelen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden