lezersreacties

Stellen

Zou het niet fijn zijn als de media, naar aanleiding van de mishandeling van twee mannen in Arnhem, zouden spreken over geweld tegen een stel in plaats van geweld tegen een homostel? Ook dit soort kleine typeringen werken in de hand dat er op een bepaalde manier tegen deze stellen aangekeken kan worden. Trouw en andere media, twee mannen, twee vrouwen of man en vrouw, dat is een stel.


Liesbeth Roelfzema Laren

undefined

Niet kunnen werken

Met instemming las ik het artikel van professor Teunissen die stelt dat de belasting onrechtmatig een levensvorm afdwingt met de heffingskorting op arbeid (Opinie, 4 april). Het minst betalen partners die ongeveer evenveel verdienen. Naarmate hun beider inkomensinbreng daarvan afwijkt betalen ze meer. De norm dat partners beiden werken wordt fiscaal misschien niet afgedwongen, maar wel gestimuleerd. Pech als een van beiden geen werk heeft of niet kan werken, zoals in ons geval. Sinds 1992 is mijn vrouw gehandicapt. Zij kan daardoor niet werken en heeft geen inkomen. Zonder dat dus ook geen heffingskorting, maar door haar handicap wel allerlei extra kosten. Waarom moet een gezond mens met een baan worden bevoordeeld ten opzichte van iemand die wel graag zou willen werken, maar dat niet kan?


G.L. Kruizinga Dalfsen

undefined

Niet ontkennen

Het is moedig en nuttig dat Natascha van Weezel in gesprek gaat met jongeren op school over hun beeld van het jodendom (Trouw, 5 april). Het is dan echter wel van belang dat zijzelf het jodendom kent. Als leerling Ahmed het heeft over filmpjes waarin 'joden aan de pik van een baby zuigen', moet zij zich realiseren dat hij dit beeld uit zijn verband rukt, maar niet verzint.


Het gaat hier over een praktijk die wel degelijk bestaat bij de besnijdenis, dat de grootvader de enkele druppels bloed van de baby opzuigt. Rond 1900 is er zelfs een hele halachische discussie of een pipet gebruikt moet worden vanwege besmettingsgevaar! "Dat dit zeker geen traditie is binnen ons geloof"(Van Weezel) is dus ver bezijden de waarheid. Het onbegrip van Ahmed kan door betere informatie niet worden weggenomen, maar de praktijk ontkennen zal al helemaal niet helpen.


Marcel Poorthuis theoloog Utrecht

undefined

Genuanceerder

Ger Groot beschrijft onder de titel 'Mannelijk betweterigheid' (Trouw, 4 april) een verschijnsel dat naar mijn observatie wel voorkomt maar ik zie het ook andersom: mannen zoeken een ideale vrouw en boetseren die zo nodig. Kijk maar eens op datingsites welke 'eisen' mannen aan een vrouw stellen. Ik heb zelf ervaringen met mannen die mij vertelden hoe ik mij moest kleden en hoe ik mij moest gedragen. Die relaties hielden niet lang stand.


Ik begrijp niet waarom Groot dit opschrijft? Stop alsjeblieft met dit soort beschrijvingen van mannen en vrouwen in te simpele en niet terechte stereotypen.


Mensen en relaties zijn veel genuanceerder dan Ger Groot beschrijft en ik meen dat Ger Groot meer kan bieden dan dit soort genderstereotypen. Of wil hij zo zijn mannelijke betweterigheid tonen?


Noks Nauta Delft

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden