lezersreacties

Bizarre politie-uitspraak

De chef van het Amsterdamse politiekorps, Pieter-Jaap Aalbersberg, wil de helft van de vacatures bij de politie laten invullen door iemand met een niet-Nederlandse achtergrond. Hij zegt hierover: "We hebben mensen nodig die de stad verstaan." Ik vind dat een bizarre uitspraak en zou willen zeggen: Amsterdam heeft burgers nodig die de Nederlandse politie verstaan. Anders is er toch iets grondig mis met onze samenleving.


Kees Simons Den Haag

De ruimte in? Verbied het

Iedereen die het voorrecht heeft gehad om de aarde vanuit de ruimte te bezien, is oprecht ontroerd over haar schoonheid en haar kwetsbaarheid. Vooral het relatief dunne laagje dampkring valt hen op. In al haar fragiliteit maakt dit laagje het leven op het 'ondermaanse' mogelijk. De ruimtereizigers roepen ons aardlingen op tot uiterste voorzichtigheid. Ik deel hun zorg.


Maar wat er collectief wordt weggedrukt, is de hoeveelheid vervuilende gasuitstoot en de hoeveelheid mechanisch geweld waarmee zij dwars door al die lagen van de dampkring zijn heengevlogen, op weg naar hun ruimtelijke uitkijkpunt. Is er ooit uitgezocht welke impact ruimtevaart op onze dampkring heeft?


Tot mijn grote verontrusting lees ik dat het grote geld zich nu als toerist de ruimte in wil laten schieten. Je maakt mij niet wijs dat dit zonder schade aan de dampkring kan worden gedaan. Zonder blikken of blozen vliegt de mens zijn eigen levensmogelijkheid aan flarden. Wat zijn we toch een kortzichtig stelletje idioten. Ruimtetoerisme is een vorm van nestbevuiling/nestvernietiging en moet ten strengste verboden worden. Ze moeten zich maar ergens anders gaan vermaken. De aarde heeft mogelijkheden genoeg.


Alleke Wieringa Houten

Van Straaten is ook politiek

Peter van Straaten was bekender om zijn tekeningen van het dagelijks leven, dan om zijn politieke tekeningen. In het artikel van Joost van Velzen (Trouw, 2 maart) lees ik dat schrijver en komiek Kees van Kooten dit verklaart uit het feit dat zijn politieke werk nooit specifiek is uitgegeven. Bij mij in de kast zie ik van Van Straaten echter drie boeken met politieke tekeningen: 'Bij ons in het dorp' (1977), 'Van Agt en de dingen die voorbij gaan' (1978) en 'De janboel' (1986).


Johan Hut Baarn

Het is gewoon niet waar

Een lezenswaardig artikel van Wolter Huttinga in de Verdieping (2 maart) over de Reformatie. In het gedeelte van De Korte over het sacrament lees ik dat in een rapport in de jaren tachtig (bedoeld zal zijn het beroemde BEM-rapport waarin het gaat over doop, eucharistie en ambt) de protestanten de werkelijke aanwezigheid van Christus erkennen.


Dat is inderdaad zo. Als toenmalig voorzitter van werkgroep Rome-Reformatie herinner ik mij dat nog goed. Ik vond dat toen een geweldige stap in de richting van de oecumene. Helaas volgt er in het artikel dan dat het brood even gemakkelijk naar de eendjes gaat en de wijn naar de jongerenclub.


Het is zeer teleurstellend dat dat wordt vermeld. Misschien was dat in het verleden zo, maar momenteel kan ik met de beste wil van de wereld geen oecumenische gemeente noemen waar dat zo is. Het is gewoon niet waar.


Jan van Drie emeritus-predikant PKN Oss

Onterechte sneer PvdA

De reactie namens Lodewijk Asscher op het kunstwerk van architect Francine Houben (de Verdieping, 2 maart) is nou precies de reden waarom ik na ruim twintig jaar niet meer op de PvdA ga stemmen. Houben lijkt me bij uitstek iemand die heeft nagedacht over de functies van een bibliotheek en de betekenis daarvan als publieke voorziening. Zij doet een aantal suggesties die vernieuwend kunnen werken en daagt Lodewijk Asscher uit zijn PvdA-blikveld te verbreden. Maar nee hoor, haar boodschap wordt geweigerd en ze krijgt ook nog een sneer, omdat ze naar het oordeel van de anonieme woordvoerder een karikatuur maakt van de PvdA-lijsttrekker. Een manke uitspraak omdat Francine Houben het alleen over bibliotheken heeft.


Mauke van der Haer Voorburg


Geef Belg stemrecht


Als Belg en Europeaan werk ik sinds 1973 in Nederland en ik ben al ruim twintig jaar woonachtig in Zeeland. Ik heb al die jaren belastingen betaald. Toch mag ik niet stemmen. Wordt het niet eens tijd dat de grondwet wordt aangepast zodat belastingbetalers ook stemrecht krijgen? De heren worden toch ook betaald van mijn belastinggeld? Een reinste vorm van discriminatie. Ik zal niet de enige zijn; partijen zullen hierdoor veel kiezers mislopen.


Patrick Engels Terneuzen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden