lezersreacties

Ongezond

Het artikel van Ewout Klei en Rik de Jong noopt mij tot reageren (Opinie, 21 maart). Zij vinden dat GroenLinks buiten de coalitie moet blijven, omwille van de stabiliteit. Net als ene Erdogan uit Ankara willen zij de lastige betweters uitsluiten. Het tempo waarmee GroenLinks de economie en de maatschappij wil vergroenen zou ongezond zijn. Weet u wat ongezond is? De lucht die wij hier in Nederland gedwongen zijn in te ademen. Wat heb je aan welvaart als je stikt in het fijnstof? Juist een partij als GroenLinks heeft ons land bitter hard nodig.

Agnes Groeneveld Overdinkel

undefined

Vertellen

Ontroerend, de herinnering van Wim Boevink aan Jules Schelvis (Trouw, 22 maart). Laten ook wij aan de wens van de heer Schelvis gehoor geven en niet vergeten, maar vertellen.

Gerard Beuker Santpoort Noord

undefined

Weinig onderscheid

Volgens Stevo Akkerman is er 'bedroevend weinig' wat Thierry Baudet onderscheidt van Geert Wilders (Trouw, 22 maart). Als er inderdaad weinig onderscheid tussen beiden is, vind ik dat eerder hoopgevend dan bedroevend. Want de ruimte om nieuwe kiezers voor zich te winnen, wordt bepaald door de mate van onderscheid tussen beide ideologieën. Als daar nauwelijks werkelijk onderscheid in zit, zullen er in totaal weinig nieuwe kiezers bij deze partijen bijkomen. Zo bezien is er juist sprake van 'hoopgevend weinig' onderscheid tussen Baudet en Wilders.

Michiel Steffelaar Den Haag

undefined

En de consument?

Koos Dijksterhuis stelt de vraag of we een dood of levend landschap willen (Trouw, 22 maart). Zoals gewoonlijk haalt Koos Dijksterhuis onredelijk uit naar de boeren, want die stelt hij verantwoordelijk voor een landschap waar weidevogels doodgaan en water verontreinigd wordt. Het is niet sterk om de boeren hiervoor verantwoordelijk te houden. Ik lees niets over de verantwoordelijkheid van de consument die alleen maar goedkoop wil en de super- markt die de boeren onder druk zet.

Heer Dijksterhuis, neem eens contact op met de werkgroep weidevogels, deze groepen zijn opgericht door boeren om juist de weidevogels te beschermen.

Geert Klaassen Westerbork

undefined

Aandacht verleggen

Stevo Akkermans over het populisme voor de rechtse elite, dat met 2 zetels de revolutie kraait, Lex Oomkes over de wereldvreemde redeneringen waarmee de PVV toch mee denkt te moeten doen aan het formatiespel en pappa Van Wezel die bezorgd aan dochterlief uitlegt dat niet-populistische partijen ook rechtse standpunten hebben en dat die 'dus' te danken zijn aan de invloed van de PVV (Trouw, 22 maart). Ondertussen staat in Frankrijk Macron op kop, in Duitsland Schulz, Amerika en Engeland modderen verder.

Gaan de media, en ook de Trouw-columnisten, nu eindelijk hun aandacht een beetje verleggen? Het glas is niet eens halfvol, 84 procent van de Nederlandse kiezers heeft niet op extreem-rechtse partijen gestemd, en het gaat in heel Europa die kant op. Tijd om eens wat meer naar de kalme burger te gaan luisteren? De politiek volgt dan vanzelf.

Gied ten Berge Maarssen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden