lezersreacties

Eerlijk verdelen

Ik voel mij beledigd als minister Schippers het afschaffen van het eigen risico in de zorg vergelijkt met een gratis ijsje. Ik ben borstkanker- en psychiatrisch patiënt. Ik ben die 385 euro jaarlijks kwijt. Het eerlijke verhaal van de minister is dat de premie bij afschaffing met 284 euro omhoog gaat. Dan worden de lasten dus over alle schouders verdeeld en niet alleen over de zwakke. Zoals u ziet ga ik er dan jaarlijks 101 euro op vooruit. En vele chronisch zieken met mij. U begrijpt, ik stem geen VVD.

Atie Jongejan Zuidland

undefined

Geen ijdeltuiterij

Als Frank Hendriks denkt dat het ijdeltuiterij is om rond te bazuinen dat men zich heeft uitgeschreven uit het donorregister (Lezersreacties, 20 september), dan mist hij toch de essentie. Volgens mij schrijven mensen zich uit omdat ze er moeite mee hebben dat de overheid doet alsof hun lichaam eigendom is van de staat. Door 'ja' om te zetten in 'nee' en dat (via sociale media) naar buiten te brengen, laten mensen een protest horen tegen een overheid die, naar mijn idee, in deze kwestie met het nodige wantrouwen moet worden bekeken.

Marjan Buninga Nootdorp

undefined

Eroderende vrijheid

Had Akkerman (Trouw, 19 september) maar gelijk met zijn stelling dat het in onze cultuur voldoet om burgers te vragen zich aan de wet te houden, meer niet, omdat alleen daden strafbaar zijn, niet gedachten. Is het niet juist de gedachtenpolitie van de cultuur van de binnenkomers die dat ondergraaft? Die maakt dat veel mensen, ook al vertrouwen ze op de rechtspraak, zich er niet meer op durven verlaten. Er zijn genoeg Nederlandse cartoonisten die zeggen dat ze, wat de islam betreft, niet meer voluit durven. Schippers probeert iets te doen aan de erosie van onze vrijheid, ons gevoel van vrijheid. Hoe bot ze het ook zegt, ze signaleert. Aan verboden moet je niet beginnen, maar met nieuwkomers onze waarden doornemen, lijkt me niet verkeerd.

Ger Kraaij Amsterdam

undefined

Glazen koets

Prachtig artikel over de geschiedenis en bouw van de glazen koets (Trouw,

19 september). Nu restauratie van de gouden koets 1,2 miljoen euro moet kosten en de glazen koets de komende jaren dienst doet op Prinsjesdag, zou ik zeggen: voor dat geld kunnen noodzakelijker bestedingen in dit land worden gevonden. Ergo: de gouden koets naar het rijtuigenmuseum. Per slot van rekening heeft de glazen koets ook nog eens de oudste rechten.

Cees Hofstra Franeker

undefined

Toeters en bellen

Sinds mei heeft Trouw een nieuwe vormgeving. Alle vernieuwing is even wennen, en dat is prima. Waar ik echter niet aan kan wennen zijn al die vetgedrukte en anderszins uitgelichte woorden in koppen, intro's en kaders die mij elke ochtend onrustig maken. Deze grafische signalen zijn ongetwijfeld bedoeld als hulpmiddel voor de lezer en om de krant te verlevendigen, maar ik lees Trouw voor de inhoud, niet voor de toeters en bellen. Al die drukte verstoort mijn leesgenot en komt op mij nogal belerend en opdringerig over. Alsof de krant tegen mij zegt: Dáár moet je kijken! Een kwaliteitskrant heeft dit niet nodig.

Dennis Kahn Amsterdam

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden