lezersreacties

Fijne meester

Graag lees ik de stukjes van meester Bart over wat hij meemaakt met zijn leerlingen. Wat een prachtige combinatie van talenten heeft deze man. Zo'n fijne meester die het zodanig weet op te schrijven dat ik regelmatig ontroerd raak. Echt een meester om van te houden!

Greet Koning Vries

Oude cultuur

Naema Tahir zegt: "Je ontspannen en niet de drang voelen om te presteren is tegen de cultuur ingaan. Een cultuur die zegt dat je moet werken" (Opinie, 29 september). Ja, dat is de cultuur van nu.

Maar dat is de cultuur die de aloude cultuur hier verworpen heeft, die zei: zes dagen werken en zondag is rustdag. Dat vindt men nu geheel verouderd. Dus Naema, ga die oude cultuur maar weer toepassen: één dag in de week alle werk laten vallen en rustig iets rustigs gaan doen.

Aart van den Dool Apeldoorn

Geef ze een plek

Maassluis 'overvallen' door aandacht burgerconflict (Trouw, 28 september). Ik geloof er niets van! 'Op het jongerenwerk is door de gemeente flink bezuinigd, en sindsdien zijn de problemen met Marokkaanse jeugd toegenomen.'

Hebben ze daar in Maassluis dan nog steeds niet begrepen dat als je jongeren geen eigen plek geeft, dat ze dan ook niet weten waar ze naartoe moeten en een beetje herrie gaan schoppen? Of moeten ze braaf bij pappa en mamma aan de tafel blijven zitten?

Geef ze een plek, neem ze serieus en help ze hun weg in de samenleving te vinden. Dat lijkt me beter dan een hart onder de riem van Geert Wilders.

Henk Schipper Baarn

Armoede sluit uit

In het rapport over 'Armoede in Nederland' gaat het SCP uit van wat wordt genoemd het 'niet-veel-maar-toereikend-criterium' (Trouw, 27 september). Kun je daarmee voorzien in basisbehoeften met een minimale vorm van ontspanning en sociale participatie? Dat is nog maar de vraag.

De armoededefinitie van de Europese Unie graaft daarbij dieper: armen zijn mensen, gezinnen of groepen wier middelen (materieel, cultureel en sociaal) zo beperkt zijn dat zij uitgesloten zijn van de minimaal aanvaardbare levenspatronen in de lidstaten waarin zij leven. Het trefwoord in deze omschrijving is uitsluiten. Uitgesloten van bijvoorbeeld vakanties, zakgeld, schoolreisjes en schoolfeestjes enzovoorts. Armoede sluit mensen uit in plaats van in.

Armen kunnen maar heel beperkt leven en genieten en nauwelijks participeren in de samenleving.

Jan van Drie Oss

Geen links alternatief

Links houdt zo Rutte wel in het zadel!

Zolang de PvdA, SP en GroenLinks het zelfs niet eens kunnen worden over een enquête naar de Panama Papers hebben Rutte c.s. niets te vrezen (Trouw, 28 september).

Met zulke tegenstanders, die slechts hun eigen gelijk nastreven, zal links nooit een alternatief kunnen zijn voor regeringssamenwerking. Rechts Nederland lacht in zijn vuistje. Kiezers die een ander beleid voorstaan hebben het nakijken.

Nico van der Kolk Hilversum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden