lezersreacties

Loftrompet

Er wordt voor gepleit om in gezang 737 'Jeruzalem, mijn vaderstad' de regels over de negers en hun loftrompet weg te halen. Voor we als resultaat van een nieuwe zwarte-pietendiscussie kinderen met het badwater gaan weggooien wil ik opmerken dat ik prachtige regels als

en Bach, de grote Bach,

mag de maat der eng'len slaan

niet graag zou willen missen.

Als pop- en jazzliefhebber stel ik voor om het gezang uit te breiden met iets als

de Beatles, eindelijk weer bijeen

spelen hier hun nieuwste songs

Johan Volkers Amersfoort

Lied 737 schrappen?

Tom Mikkers wil het couplet van lied 737 met daarin 'de neger met zijn loftrompet' uit het Liedboek schrappen. Mevrouw Van den Broeke (PKN) geeft aan dat je het couplet dan maar over moet slaan. Lijkt me verstandig, want waar begin je aan? Ik maak er wel van: En Louis met zijn loftrompet. Kwestie van creatief zijn.

Peter Siebesma Assen

Negers

Tom Mikkers heeft er niets van begrepen. In het lied 'Jeruzalem, mijn vaderstad' van Barnard tuimelen de beelden als in een droom over elkaar. Joden horen geen ster te hebben en te vaak was het beeld van 'negers met een trompet' een teken van discriminatie.Maar dit lied zingt juist dat eens deze door mensen bedachte typeringen nietszeggend zullen zijn. Ze zullen volwaardig meegaan in de stoet die door kinderen wordt voorgegaan. Te vaak heeft men liederen van hun literaire kracht ontdaan door beelden aan te passen aan de keurige doorsnee-smaak van de tijd.

Mar van der Veer Zierikzee

Lege zalen

Lege recreatiezalen 's avonds in het verpleeghuis, in onze woonplaats wordt de zaal verhuurd aan de plaatselijke bridge-vereniging. Dit mag volgens de inspectie, want er moet wel geld binnengehaald worden. En de zaal is in de avond toch leeg. Is de zaal niet bestemd voor de mensen die er met een WLZ-indicatie zijn opgenomen? En dan in de avond gebruik kunnen maken van de zaal met aangeboden activiteiten. Helaas zijn de activiteiten er niet.

Lia Vlendre Maassluis

Alles geregistreerd

Waar gaat het mis bij de zorginstellingen in Nederland? Eén van de elf slechtst presterende zorginstellingen is IJsselheem in Kampen. Maar hardwerkende professionals en vrijwilligers van de zorginstelling willen het liefst langer tijd doorbrengen met hun cliënten om hun zorgtaken goed te kunnen uitvoeren, en ze voelen zich zwaar beledigd door de kwalificatie van de IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg). De inspectie heeft vooral grote zorgen rondom de registratie en de opslag van medicijnen. Een controlerend orgaan, dat functioneert in opdracht van de overheid, maakt zich druk om een systeem van regelgeving en bureaucratie? Het systeem dat ervoor moet zorgen dat er niets meer fout kan gaan? Het systeem waarin alles tot in den treure geregistreerd moet worden? Het systeem waarin politiek en controlerende instanties elkaar indekken, en er niets aan het toeval mag worden overgelaten? We slaan door in Nederland, en dit gaat natuurlijk onherroepelijk ten koste van de zorg. Sterker nog, de instellingen worden nu zelfs áfgerekend op dit onmogelijke systeem en uiteindelijk heeft de cliënt het nakijken. En zolang bestuurders en politiek systemen in stand houden die niets met inhoudelijke zorg te maken hebben, blijft de zorgsector naar adem happen.

Wim Stolk Kampen

Leeg pensioenpotje

Ik werd onaangenaam verrast door de inhoud van het stukje in Trouw van lezer Geert Jager (Opinie, 5 juli) over het Nederlandse pensioengeld. Het zal en mag toch niet zo zijn dat de Europese Unie invloed krijgt als het gaat over ons (Nederlandse) pensioenvermogen? Gezien de financiële capriolen van de EU de afgelopen jaren zie ik mijzelf later in een, door inmiddels afgetreden EU-commissarissen verkwanseld, leeg pensioenpotje staren. De Brexit-voorstanders begin ik nu zo wel een beetje te begrijpen en ik weet wel wat de uitslag zou zijn als hier een referendum over gehouden zou worden.

Ernst de Moel Schipluiden

Portretten Love Zone

Dank voor de prachtige portretten in 'Liefhebben in conflictgebied' (de Verdieping, 7 juli). Ze laten de schoonheid van de mens zien. Ze doen me denken aan die Palestijnse Jood uit Romeins Nazareth, lang geleden. Mogen de beelden van het fotoproject 'Love Zone' bijdragen tot de verzoening tussen beide volken die zo bitter nodig is!

Aad W. van der Kooij Putten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden