lezersreacties

Eerlijke politicus

Het commentaar over de erfenis van Barack Obama verwoordt met heldere woorden de bijzondere waarde van de (bijna) oud-president (Opinie, 14 januari). Maar waarom moet Obama telkens als 'zwart' worden betiteld? Zijn moeder was immers blank, dan was hij toch niet zwart? In het mooie artikel van Bas den Hond (Verdieping, 14 januari) komt juist naar voren dat Obama boven de tegenstelling zwart/blank wilde uitstijgen. Toch wordt hij ook in Den Honds artikel 'de eerste zwarte president' genoemd. Wanneer houden we er eindelijk eens mee op om Obama te classificeren op grond van de huidskleur van zijn vader? Hij was simpelweg een eerlijke, van idealen vervulde politicus. Daar gaat het om.


Hans Ester Nijmegen

Racisme

In het commentaar over Obama gaat u er geheel aan voorbij dat hij zeker te maken heeft gehad met onderhuids racisme. Voor veel blanken was het ongetwijfeld nagenoeg ondenkbaar dat een zwarte man (hoewel hij dat feitelijk niet eens is) hun baas was. Hoewel dat waarschijnlijk niet aantoonbaar is ben ik ervan overtuigd dat dit in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de Republikeinse obstructie.


Henk Kraaijenbrink Borne

Loslaten

Jan van Mersbergen schrijft de wijze woorden dat opvoeden loslaten is (Tijd 14 januari). Zijn opvoedingsstijl getuigt echter van het tegenovergestelde; angstige alertheid. Deze 'hyperalertheid' lijkt besmettelijk, want enkele bladzijden verderop deelt Koos Meiderts zijn levensles; 'Je kind is van glas'. Deze beeldspraak maakt kinderen onnodig breekbaar. Bovendien legt het een onnodig grote last op de schouder van de ouder. Decennialang moeten zeulen met kostbaar, breekbaar glaswerk creëert kinderen die niet met tegenslagen om kunnen gaan en ouders die niet verder kijken dan hun kind lang is. Vertrouw erop dat kinderen doorgaans vanzelf naar het licht toe groeien. Als ouder doe je het al heel goed wanneer je niet in hun licht gaat staan.


Pieter Barnhoorn Leiden

Schandelijk

Het is toch ten hemel schreiend dat onze regering dekens, matrassen enzovoort gaat sturen naar Griekenland. Haal die mensen hierheen, asielzoekerscentra worden gesloten, plaats genoeg en geen sneeuw, tent, modder en kou. Ik schaam me dood voor deze schandelijke situatie!


Irma Buurma Veendam

Compassie

Volgens schrijfster Rosita Steenbeek verdienen organisaties 'zoals het Rode Kruis en Save the Children' aan migranten en de vluchtelingencrisis (Verdieping, 13 januari). Een nogal cynische dissonant in haar warme en genuanceerde pleidooi voor compassie, en ook nog eens onwaar. Onze non-profit organisatie steekt veel energie in het redden van alleenreizende kinderen op zee en in de eerste opvang van minderjarigen in de Italiaanse havens. Onze teams stellen hen gerust, vertellen wat hun rechten zijn en brengen kinderen met trauma's in contact met specialisten - ze hebben meestal verschrikkelijke dingen meegemaakt, maar zijn veerkrachtig. Nadat de overheid ze heeft geregistreerd geven we jongeren zowel op Sicilië als in bijvoorbeeld Rome en Milaan een dagbesteding. Dat kost geld, inderdaad. Maar zolang Europa schromelijk tekortschiet in de opvang van (minderjarige) migranten, springen wij bij met geld uit donaties. Het is wrang om dan weggezet te worden als een organisatie die geld zou verdienen over de rug van anderen.


Pim Kraan directeur Save the Children Den Haag

Nuchter

Het artikel van Pamela Wels, getiteld 'PKN kan zich beter druk maken om door moslims vervolgde christenen', is mij uit het hart gegrepen (Opinie, 13 januari). Gelukkig iemand die nuchter kan nadenken en die het goed kan verwoorden.


Gerda M. Rabenort Zaandam

Positieve ervaring

In juli 2015 werd mijn fiets gestolen bij een winkelcentrum in Drachten en deed ik hiervan aangifte bij de politie. Ik werd te woord gestaan door een vriendelijke, meelevende agente. Na een maand kreeg ik een brief van de politie, dat ze tot hun spijt en ondanks gedane moeite, mijn fiets niet terug hadden gevonden. Mocht ik aanspraak willen maken op slachtofferhulp, dan moest ik opnieuw contact opnemen. Dit is misschien het andere uiterste, maar na alle negatieve berichten met betrekking tot de politie wil ik graag deze positieve ervaring melden.


W. van der Maden Drachten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden